Pexels Η άσκηση που θα καθυστερήσει την γήρανση

Οι επιστήμονες λένε ότι δουλεύει και αυτό είναι αρκετό. 

Σε περίπτωση που σε έχει πάρει από κάτω τελευταία για την ηλικία σου, σου έχουμε ευχάριστα νέα. Επιστήμονες αποκάλυψαν μια εξαιρετική άσκηση που μπορεί να «καθυστερήσει» τη γήρανση.

Η άσκηση

Αν λοιπόν είσαι τόσο ανένδοτος στο να αψηφήσεις -όσο μπορείς- τους νόμους της φύσης, μπορείς να την ξεκινήσεις και οι επιστήμονες υπόσχονται να υπάρξουν σύντομα αποτελέσματα. Στο podcast του στο BBC με τίτλο Just One Thing, ο Dr Michael Mosley μίλησε για τα πιθανά οφέλη της Hatha yoga στον οργανισμό μας.

ΤοHealthline περιγράφει τη Hatha yoga ως «έναν όρο ομπρέλα για να περιγράψει πολλές από τις πιο κοινές μορφές γιόγκα που διδάσκονται στη Δύση σήμερα». Οι συμμετέχοντες κινούν το σώμα τους «αργά» αλλά «σκόπιμα» με στάσεις για να «προκαλέσουν τη δύναμη και την ευελιξία» ενώ παράλληλα εστιάζουν σχετικά με τη «χαλάρωση και την επίγνωση» μέσω της «ελεγχόμενης αναπνοής και στάσης του σώματος». Ο Mosley σημείωσε ότι οι περισσότεροι τύποι γιόγκα «περιλαμβάνουν σωματικές στάσεις, έλεγχο της αναπνοής και διαλογισμό», ο οποίος όταν γίνεται «τακτικά» «εμφανίζεται ότι μειώνει τη χρόνια φλεγμονή, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της κατάθλιψης και του άγχους, και μερικές συναρπαστικές νέες έρευνες δείχνουν ότι θα μπορούσε σε ωφελούν ακόμη και σε κυτταρικό επίπεδο».

 

article migration image hatha yoga poses

 

Και πρόσθεσε: «Υπάρχει κάποια πραγματικά ενδιαφέρουσα έρευνα που δείχνει ότι η τακτική γιόγκα μπορεί να μειώσει τη χρόνια φλεγμονή - η οποία συνδέεται με καρδιακές παθήσεις και καρκίνο - και επίσης η γιόγκα μπορεί να τονώσει τη διάθεσή σας, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει με κίνητρα και να σας κάνει να ξεκινήσετε άλλους τομείς δραστηριότητας». Και υπάρχουν πολλές μελέτες που αρχίζουν να το αποδεικνύουν επιστημονικά.

Οι αποδείξεις

Μια μελέτη διάρκειας 12 εβδομάδων που πραγματοποιήθηκε το 2017 - και δημοσιεύτηκε στο Oxidative Medicine and Cellular Longevity - εξέτασε 96 άτομα για να δουν πώς επηρέασε τη διάρκεια ζωής των κυττάρων του σώματός τους. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η γιόγκα και ο διαλογισμός «μείωσαν σημαντικά τον ρυθμό κυτταρικής γήρανσης». Μια άλλη μελέτη του 2017 ενσωμάτωσε ασθενείς με κατάθλιψη. Η μία ομάδα των συμμετεχόντων μελέτησε την ιστορία της γιόγκα και η άλλη συμμετείχε ενεργά σε συνεδρίες γιόγκα, και οι δύο για 90 λεπτά κάθε εβδομάδα. Το αποτέλεσμα; Η ομάδα της μελέτης φέρεται να είδε μόνο 10% βελτίωση στα επίπεδα κατάθλιψής της, σε σύγκριση με το 60% της ομάδας γιόγκα που φέρεται ότι κατέληξε να μην θεωρείται πλέον κλινικά καταθλιπτική.

 

 

Ακόμη και το NHS γράφει για τα οφέλη της γιόγκα στον ιστότοπό του, σημειώνοντας ότι η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να ωφελήσει καταστάσεις ψυχικής υγείας όπως το άγχος και η κατάθλιψη, μαζί με τον πόνο στην πλάτη, τη χρόνια κόπωση και την αρτηριακή πίεση. Μπορεί επίσης να «βοηθήσει» στην προώθηση της ηρεμίας, στη «μείωση του στρες και της έντασης», στη «βελτίωση της κυκλοφορίας» και στον «μυϊκό τόνο, ευλυγισία, δύναμη και αντοχή».

Μήπως να δώσεις μια ευκαιρία στη Hatha γιόγκα;



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved