Όσοι πρόσφατα την ανακάλυψαν και πίνουν νερό, πολύ νερό, στο όνομά της ισχυρίζονται πως έχασαν βάρος και ταυτόχρονα έκανε πιο απλή τη ζωή τους. Ο μεγαλύτερος προβληματισμός που κυριαρχεί στις συζητήσεις γύρω από την διαλειμματική νηστεία είναι ότι πάει κόντρα σε ό,τι ξέραμε μέχρι τώρα για τους κανόνες διατροφής και κυρίως σπάει τον κανόνα των πολλών μικρών γευμάτων που «ξυπνούν» τον μεταβολισμό.
Ο μηχανισμός μέσω του οποίου χάνει βάρος ο οργανισμός λέγεται λιπόλυση και συμβαίνει όταν έχουν μεσολαβήσει πολλές ώρες, από 8 έως 12, από το τελευταίο γεύμα. Τότε ο οργανισμός καίει το ήδη υπάρχον λίπος προκειμένου να πάρει ενέργεια. Το πόσο μεγάλα είναι διαστήματα μεταξύ των γευμάτων μπορεί να ποικίλουν αλλά σίγουρα το να πάει κάποιος πιο αραιά από το ένα γεύμα την ημέρα δεν είναι κάτι που προτείνεται σε όλους.
Μέχρι στιγμής οι έρευνες για την επιβεβαίωση ή την απόρριψη της διαλειμματικής νηστείας είναι ελάχιστες, καθώς είναι μια νέα τάση. Η κυριότερη από αυτές που έχουν προλάβει να γίνουν, έχει δημοσιευθεί στο JAMA Internal Medicine και είχε σαν δείγμα 100 παχύσαρκα άτομα. Χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, η μία ομάδα έκανε μια συμβατική δίαιτα απώλειας βάρους με πολλά γεύματα, η άλλη διαλειμματική νηστεία και η άλλη συνέχισε να τρώει όπως έτρωγε. Στους 12 μήνες ποτ κράτησε η έρευνα παρατηρήθηκε η ίδια περίπου μείωση βάρους σε αυτούς που έκαναν διαλειμματική νηστεία σε σχέση με αυτούς που απλά έκοψαν θερμίδες και έκαναν δίαιτα.
Στα πλεονεκτήματα που καταγράφηκαν σε αυτούς που ακολούθησαν διαλειμματική νηστεία περιλαμβάνονται η μείωση του ζαχάρου στο αίμα, η βελτίωση στην υγεία της καρδιάς, η καθυστέρηση των σημαδιών του γήρατος και η πρόληψη του καρκίνου. Στο κομμάτι της καρδιάς είναι ίσως και το πιο σημαντικό κέρδος γιατί πέρα από τη μείωση του λίπους, παρατηρήθηκε και ανακατανομή του λίπους που απέμεινε και αυτό είναι ακόμα σημαντικότερο.
Το ιδανικό μοντέλο διαλειμματικής νηστείας θέλει την πρόσληψη του συνόλου των θερμίδων να γίνεται μέσα σε ένα 8ώρο. Δηλαδή αν τρως το βραδινό σου στις 6 το απόγευμα, το πρωινό σου να είναι στις 10 πρωί κ.ο.κ. Επίσης η διαλειμματική νηστεία μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες διατροφικές πρακτικές όπως η keto, η χαμηλών θερμίδων δίαιτα κλπ.
Η διαλειμματική νηστεία όμως δεν είναι για όλους και γι’αυτό καλό θα ήταν πριν την ακολουθήσεις, να ζητήσεις τη συμβουλή κάποιου ειδικου διαιτολόγου ή γιατρού. Τα μεγάλα διαστήματα αποχής μπορεί να δημιουργήσουν κρίσεις υπογλυκαιμίας σε διαβητικούς και άλλες παρενέργειες σε όσους έχουν άλλα θέματα υγείας.