Αυτό το ποτό είναι χειρότερο για την καρδιά σου από ότι τα γλυκά

Νομίζατε ότι ήσασταν υγιείς αν ήπιατε ένα ποτήρι χυμό φρούτων; Αυτό μένει να φανεί. Έρευνες δείχνουν ότι τα ζαχαρούχα ποτά αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων περισσότερο από τα γλυκά όπως τα γλυκά ή τα μπισκότα. Τα αναψυκτικά είναι ο μεγαλύτερος ένοχος.

Μια σουηδική μελέτη με 70.000 συμμετέχοντες δείχνει ότι τα ζαχαρούχα ποτά, όπως η σόδα και ο χυμός φρούτων, αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων περισσότερο από τα γλυκά όπως τα αρτοσκευάσματα ή η σοκολάτα. Αυτή η έρευνα υποδηλώνει ότι η πηγή ζάχαρης παίζει σημαντικό ρόλο στον αντίκτυπό της στην υγεία. Με άλλα λόγια, το είδος των σακχάρων που καταναλώνετε κάνει τη διαφορά.

 

Σύμφωνα με ερευνητές, δεν είναι όλη η ζάχαρη εξίσου βλαβερή για την καρδιά σας. Τα ζαχαρούχα ποτά φαίνεται να είναι πιο επιβλαβή από τα σάκχαρα από, για παράδειγμα, μέλι, αρτοσκευάσματα ή σοκολάτα. Η μελέτη παρακολούθησε σχεδόν 70.000 Σουηδούς σε μια περίοδο 22 ετών, από το 1997. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, περισσότερο από το 36 τοις εκατό των συμμετεχόντων προσβλήθηκαν από καρδιαγγειακή νόσο.

Αναψυκτικά και χυμοί φρούτων: ένας κρυφός κίνδυνος

«Τα ζαχαρούχα ποτά περιλαμβάνουν αναψυκτικά και χυμούς φρούτων», εξηγεί η Suzanne Janzi στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro. Είναι ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Lund και συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Public Health. «Ακόμη και χωρίς πρόσθετα σάκχαρα, ένα ποτήρι χυμός φρούτων μπορεί να περιέχει τόση ζάχαρη όσο ένα αναψυκτικό», λέει η Mathilde Touvier, διατροφολόγος στο γαλλικό Inserm (Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας). Για παράδειγμα, ένα ποτήρι χυμός μήλου ή χυμός πορτοκαλιού περιέχει τόση ζάχαρη με ένα ποτήρι κόλα  και ο χυμός σταφυλιού ακόμη περισσότερο. Το πρόβλημα με αυτά τα ποτά είναι ότι μπορείτε να πιείτε πολλά από αυτά χωρίς να το καταλάβετε. «Δεν περιέχουν φυτικές ίνες, πρωτεΐνη ή λίπος που σε κάνουν να αισθάνεσαι χορτάτος», λέει η Janzi. «Ως αποτέλεσμα, πίνετε γρήγορα πάρα πολύ από αυτό και καταναλώνετε εν αγνοία σας πάρα πολλή ζάχαρη και θερμίδες».

Γιατί το αναψυκτικό είναι χειρότερη από το κέικ

Ένα κουτί συσκευάσματος κόλας περιέχει περίπου επτά κύβους ζάχαρης. «Πολλοί άνθρωποι πίνουν αναψυκτικά εκτός των γευμάτων, γεγονός που προκαλεί πρόσθετες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα», λέει ο Guillaume Walther, καθηγητής καρδιαγγειακής φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αβινιόν. Σύμφωνα με τη μελέτη, η κατανάλωση περισσότερων από οκτώ ποτηριών αναψυκτικού την εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 19% και τον κίνδυνο ανευρύσματος κοιλιακής αορτής κατά 31%. Αυτό είναι εκτός από την αυξημένη χοληστερόλη και την υψηλή αρτηριακή πίεση, και οι δύο γνωστοί παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.

Το εντυπωσιακό είναι ότι τα γλυκά δεν φαίνεται να έχουν αυτό το αποτέλεσμα. «Οι αριθμοί δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε 14 γλυκά την εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων κατά 30% σε σύγκριση με άτομα που τρώνε μόνο δύο γλυκά την εβδομάδα», λέει η Janzi. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρώτε ζάχαρη χωρίς όρια, αλλά σημαίνει ότι η πλήρης αποφυγή της μπορεί να μην είναι πάντα πιο υγιεινή. «Οι άνθρωποι που τρώνε λίγη ζάχαρη μπορεί να το κάνουν λόγω άλλων ανησυχιών για την υγεία τους».



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved