Από ότι φαίνεται όχι ή τουλάχιστον έτσι αναφέρει πρόσφατη έρευνα. Δεν φαίνεται, λοιπόν, ότι όσο νωρίτερα φας τόσο λιγότερο βάρος θα χάσεις, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Σε περιπτωση που είσαι σε mood για διατροφή, μπορεί να σε βοηθήσουν τα παρακάτω ευρήματα. Εξάλλου, όταν είμαστε σε φάση διατροφής προσπαθούμε να τρώμε όσο πιο νωρίς γίνεται. Τελικά, είναι σωστό αυτό;
4 σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να σταματήσεις τη δίαιτα
Για την έρευνα
Η έρευνα είχε διάρκεια 12 εβδομάδων και η Nisa Maruthur και οι συνεργάτες της παρακολούθησαν 41 υπέρβαρους ενήλικες, στην πλειονότητά τους Αφροαμερικανίδες (90%) με προδιαβήτη ή διαβήτη και μέση ηλικία 59 ετών. Είκοσι ένα άτομα από τους συμμετέχοντες έτρωγαν σε συγκεκριμένες ώρες και κατανάλωναν το 80% των ημερήσιων θερμίδων πριν από τη μία το μεσημέρι.
4 λόγοι για να δώσεις περισσότερη προσοχή στην αερόβια προπόνηση
Οι υπόλοιποι είκοσι συμμετέχοντες έτρωγαν συγκεκριμένες ώρες κατά τη διάρκεια ενός δωδεκάωρου, λαμβάνοντας τις μισές από τις ημερήσιες θερμίδες μετά τις πέντε το απόγευμα. Όλοι οι συμμετέχοντες έτρωγαν τα ίδια προπαρασκευασμένα, υγιεινά γεύματα. Το βάρος και η αρτηριακή τους πίεση μετρήθηκαν στην αρχή της μελέτης, στη συνέχεια στις τέσσερις εβδομάδες, οκτώ εβδομάδες και στις δώδεκα εβδομάδες.
Τα αποτελέσματα; Έδειξαν ότι και οι δύο ομάδες έχασαν βάρος και είχαν μειωμένη αρτηριακή πίεση ανεξάρτητα από το πότε κατανάλωναν το γεύμα τους.
«Εκτιμούσαμε ότι η ομάδα που έτρωγε νωρίτερα τα γεύματά της θα έχανε περισσότερο βάρος. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη. Δεν διαπιστώσαμε διαφορά στην απώλεια βάρους σε όσους λάμβαναν τις περισσότερες θερμίδες νωρίτερα σε σχέση με αργότερα εντός της ημέρας, ούτε και οποιαδήποτε επίδραση στα επίπεδα αρτηριακής πίεσης» αναφέρει η Nisa Maruthur και συνεχίζει: «Συνδυαστικά αυτά τα ευρήματα θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τις επιπτώσεις της χρονικά περιορισμένης κατανάλωσης θερμίδων στην καρδιομεταβολική υγεία» εξηγεί η καθηγήτρια και επικεφαλής της σχετικής έρευνας.