Συμπεριλαμβάνοντας τις συγκεκριμένες τροφές στη διατροφή μας μπορούμε να καταπολεμήσουμε το άγχος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης μας και μειώνουν την παραγωγή κορτιζόλης. Γνωρίζατε ότι υπάρχουν φαγητά που μειώνουν το άγχος; Το άγχος είναι μια φυσιολογική αντίδραση του σώματός μας. Όταν αντιμετωπίζουμε πιεστικές καταστάσεις, η αδρεναλίνη μας αυξάνεται. Αυτό είναι σημαντικό, επειδή η αδρεναλίνη είναι μια ορμόνη σημαντική για την αντίδραση πάλης ή φυγής. Δεν καταλήγουν όλες οι καταστάσεις σε αυτή την αντίδραση. Όμως, το σώμα μας εξακολουθεί να βρίσκεται σε αναστάτωση και να παρουσιάζει γρήγορο καρδιακό ρυθμό και μυϊκή ένταση. Τις περισσότερες φορές η αντίδραση αυτή προκαλείται από συγκεκριμένες καταστάσεις. Μερικές από αυτές είναι τα προβλήματα, η υπερκόπωση και η συνεχής έκθεση σε δυσάρεστο θόρυβο.
Διαλειμματική Νηστεία: Ένας διατροφολόγος μιλάει για την διατροφή που έγινε μόδα
Πολλές φορές, οι συμβουλές που προτείνονται για τη μείωση του άγχους είναι η σωματική άσκηση, η ενασχόληση με κάποια δραστηριότητα που μας ευχαριστεί ή ακόμη και ο διαλογισμός. Φυσικά, οι τρόποι αυτοί μπορεί να είναι αποτελεσματικοί, ωστόσο μια νέα έρευνα έρχεται να δείξει πως τελικά και το φαγητό μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ως «αντιστρές». Αναλυτικότερα, με μια νέα επιστημονική μελέτη από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο Κορκ της Ιρλανδίας, έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση ορισμένων τροφών για μόλις τέσσερις εβδομάδες μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των επιπέδων του αντιλαμβανόμενου στρες σε ένα άτομο.
Ευτυχώς υπάρχουν μερικές τροφές που έχει αποδειχτεί ότι βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους. Συνεισφέρουν στην ψυχική υγεία σας. Μπορούν επίσης να συμβάλουν στη μείωση της εμφάνισης συμπτωμάτων που συνδέονται με το άγχος. Δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από το άγχος απλώς προσθέτοντας τις συγκεκριμένες τροφές στη διατροφή σας. Ωστόσο αυτές αποτελούν ένα θαυμάσιο συμπλήρωμα για τη βελτίωση της διάθεσης και της ευεξίας σας.
Για να δοκιμάσει τη θεωρία της, η επιστημονική ομάδα επιστράτευσε 45 υγιή άτομα ηλικίας 18 έως 59 ετών, με διατροφή σχετικά χαμηλή σε φυτικές ίνες. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και τους ανατέθηκε τυχαία μια δίαιτα που θα ακολουθούσαν για τέσσερις εβδομάδες. Αναλυτικότερα, στους μισούς δόθηκε μια δίαιτα σχεδιασμένη από τη διατροφολόγο Kirsten Berding, η οποία περιλάμβανε μεγαλύτερη ποσότητα πρεβιοτικών και ζυμωμένων τροφίμων. Πρόκειται για τη λεγόμενη "ψυχοβιοτική" δίαιτα που περιλαμβάνει αρκετά τρόφιμα που έχουν συνδεθεί με την καλύτερη ψυχική υγεία.
Στόχος για αυτή την ομάδα ήταν δηλαδή να περιλαμβάνουν καθημερινά στη διατροφή τους 6-8 μερίδες φρούτων και λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρεβιοτικές ίνες (όπως κρεμμύδια, πράσα, λάχανα, μήλα, μπανάνες και βρώμη), 5-8 μερίδες δημητριακών την ημέρα και 3-4 μερίδες οσπρίων την εβδομάδα. Παράλληλα, έπρεπε να συμπεριλάβουν 2-3 μερίδες ζυμωμένων τροφίμων καθημερινά (όπως το ξινολάχανο, το κεφίρ και το κομπούχα).