Τελικά ποιο είναι το πιο υγιεινό φρούτο;

Η απάντηση εξαρτάται από τις ανάγκες σου.

Σίγουρα θα έχεις βαρεθεί να ακούς τη φράση «φάει περισσότερα φρούτα» από τα πολύ παιδικά σου χρόνια που η μάνα σου σε κυνηγούσε με ένα μήλο, ένα πορτοκάλι ή ότι άλλο είχε η εποχή. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και τώρα με γυμναστές και διαιτολόγους να σου λένε να βάλεις περισσότερα φρούτα στο πρόγραμμα, σε μια προσπάθεια να σε πείσουν να κόψεις τα γλυκά με ζάχαρη και υδατάνθρακα και να τα αντικαταστήσεις με κάτι στοιχειωδώς απολαυστικό. Η πικρή αλήθεια είναι ότι είναι πιο εύκολο να φας σκέτες νιφάδες βρώμης, παρά να βάλεις το καθημερινό φρούτο στο πρόγραμμα και γι΄άυτό δεν φταίει μόνο το παιδικό σου τραύμα.

 

 

Λέμε γενικά και αόριστα, ακόμα και οι ειδικοί που φτιάχνουν διαιτολόγια, ότι τα φρούτα είναι καλά για την υγεία γενικά και αόριστα. Αυτό ναι μεν είναι απόλυτα αληθές, αλλά δεν είναι όλα τα φρούτα ίδια και δεν προσφέρουν τα ίδια οφέλη στον οργανισμό. Μαθαίνοντας τι προσφέρει κάθε φρούτο, είναι πιο εύκολο να τα εντάξουμε στο καθημερινό μας πρόγραμμα, από τη στιγμή που ξέρουμε τι ακριβώς μας προσφέρει, όπως κάνουμε με τις πηγές πρωτεΐνης, φυτικής ίνας κλπ. Στη συνέχεια θα δούμε τα φρούτα πρωταθλητές με βάση το ποιο φρούτο έχει την μεγαλύτερη συγκέντρωση ανά θρεπτική ουσία.

 

 

Ένας μεγάλος δαίμονας που ακολουθεί τη φήμη των φρούτων είναι η ζάχαρη που περιέχουν και από τη στιγμή που η ζάχαρη είναι κακή, θα είναι και τα φρούτα. Αυτός είναι ένας μεγάλος μύθος γιατί η φυσική ζάχαρη που περιέχουν τα φρούτα δεν έχει καμία σχέση με την επεξεργασμένη ζάχαρη. Επειδή είναι μέσα στις ίνες των φρούτων διαλύεται άμεσα και δεν περνάει μέσα στο αίμα για διαταράξει τα επίπεδα ζαχάρου. Με τα φρούτα τρώμε ζάχαρη, αλλά δεν την απορροφά ο οργανισμός μας. 

 

 

Ακόμα κι αν ξεχωρίσουμε το ένα και μοναδικό φρούτο που μας δίνει τα θρεπτικά συστατικά που έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη, μια μονοθεματική φρούτου δεν είναι η καλύτερη επιλογή για τη διατροφή μας. Όπως ολόκληρη η διατροφή μας πρέπει να έχει ποικιλία και ισορροπία, έτσι πρέπει να είναι και η υποκατηγορία του φρούτου. Σε μια ισορροπημένη διατροφή πρέπει να βάζουμε τουλάχιστον 3-4 διαφορετικά φρούτα και αν ψάχνουμε τα φρούτα που να έχουν τα περισσότερα tick στις κατατάξεις τότε μάλλον πρέπει να κοιτάξουμε στις παρακάτω φωτογραφίες.  



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved