Τα εγγόνια σου θα πληρώσουν την κακή σου φυσική κατάσταση

O τρόπος ζωής δεν επηρεάζει μόνο την δική σου υγεία, αλλά και των απογόνων σου σύμφωνα με έρευνα.

Η γυμναστική του σήμερα φτιάχνει υγιείς οργανισμούς για τη μεθεπόμενη γενιά, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Molecular Metabolism. Η πληροφορία που δέχονται τα κύτταρα μεταφέρεται στα παιδιά ή ακόμα και στα εγγόνια σου και αυτό αλλάζει πολλά σε όλα όσα ξέραμε για την κληρονομικότητα η οποία τελικά κι αυτή μπορεί να προβλεφθεί. 

Πρόκειται για μία έρευνα πάνω στο γνωστικό αντικείμενο του εξελικτικού προγραμματισμού, ενός όρου που οριοθετήθηκε πολύ πρόσφατα, μόλις το 2016. Είναι η διαδικασία μέσα από την οποία αλλάζουν μόνιμα πολλά χαρακτηριστικά του οργανισμού μας στο χρονικό διάστημα της κύησης και των πρώτων μηνών μετά την κύηση. Ο εξελικτικός προγραμματισμός μελετά την επίδραση που έχουν οι εξωγενείς παράγοντες και το περιβάλλον σε τομείς που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία μας. 

 

 

Σε γενικές γραμμές οι συνήθειες του πατέρα και της μητέρας έχουν γενετικές συνέπειες στα παιδιά, οι ονομαζόμενες και επιγενετικές. Έτσι για παράδειγμα όταν οι γονείς τρώνε απλούς υδατάνθρακες, κορεσμένα λίπη, ζάχαρη και τελικά αναπτύξουν παχυσαρκία και διαβήτη, τότε τα παιδιά τους ξεκινούν με ένα αυξημένο ποσοστό εμφάνισης παχυσαρκίας και διαβήτη γιατί το έχουν κατά κάποιο τρόπο στο DNA τους. Ακόμα κι αν κάνουν υγιεινές επιλογές στη διατροφή και ασκούνται, πάντα θα υπάρχει μια προδιάθεση. 

Αυτό μας δίνει μια πολύ καλή εξήγηση για την παιδική παχυσαρκία και το πώς οι νέες γενιές είναι πιο επιρρεπείς στον διαβήτη. Οι αμαρτίες στη διατροφή και η έλλειψη άσκησης των δύο τελευταίων γενιών δείχνουν γιατί δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία του τι κάνουν τα παιδιά σήμερα. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει εγκατάλειψη της προσπάθειας. Η επιγενετική λειτουργεί και αντίστροφα. 

 

 

Έρευνα της ιατρικής σχολής του Harvard, έδειξε ότι όταν ένα ανδρόγυνο αρουραίων είχε τρέξει για λίγο πριν τη διαδικασία της αναπαραγωγής (aka σεξ) τα βρέφη που γεννήθηκαν είχαν πιο δυνατό μεταβολισμό, πιο υγιή εγκέφαλο και σημαντική προστασία έναντι της παχυσαρκίας και του διαβήτη. Φυσικά αυτό μένει να αποδειχτεί πώς περνάει στους ανθρώπους. Για να έχουμε κλινικές μελέτες που να δείχνουν το πώς επηρεάζονται οι επόμενες και οι μεθεπόμενες γενιές, θα χρειαστούν μερικές δεκαετίες. 

Το πείραμα του Harvard επεκτάθηκε σε τρεις γενιές αρουραίων, χωρίζοντας τους αρουραίους σε δύο ομάδες φυσικής κατάστασης, μία που είχε πρόσβαση σε ρόδα και μια που δεν είχε. Ακόμα και στην τρίτη γενιά αρουραίων, οι επιπτώσεις από τον διαφορετικό τρόπο ζωής των «παππούδων» τους είχαν εμφανή παρουσία στην υγεία τους. Το συμπέρασμα είναι ότι δεν χρειάζεται να περιμένουμε τις έρευνες πάνω στους ανθρώπους, αλλά ας ξεκινήσουμε από τώρα να γυμναζόμαστε για τις επόμενες γενιές, για παιδιά μας και τα εγγόνια μας. 

 



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved