Η ευαισθητοποίηση και η έρευνα γύρω από τον καρκίνο γνωρίζουν μεγάλη άνθιση τα τελευταία χρόνια και αυτό μόνο καλό μπορεί να κάνει. Ειδικά για εμάς τους άντρες που τώρα έχουμε αρχίσει να ξεπερνάμε τις φοβίες μας και μιλάμε πιο ανοιχτά για τους καθαρά «αντρικούς» καρκίνους, δηλαδή για τον όρχεων και του προστάτη.
Ως μία από τις λίγες μορφές ασθένειας που έχουν ακόμα σημαντικά περιθώρια έρευνας, δεν αποτελεί έκπληξη ότι πάνω στον καρκίνο δαπανώνται τα περισσότερα ερευνητικά κονδύλια. Μόνο στις ΗΠΑ, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου έχει στη διάθεσή του για ερευνητικούς σκοπούς 6 δις δολάρια. Η έρευνα για τον καρκίνο όμως δεν περιορίζεται σε νέα φάρμακα και θεραπείες, αλλά και στο πιο σημαντικό από όλα, την πρόληψη.
Πρόσφατη μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο Medicine & Science in Sports & Exercise, ανέδειξε τον θεμελιώδη ρόλο της άσκησης γενικά στην υγεία, αλλά και πιο ειδικά στην πρόληψη κατά του καρκίνο. Σύμφωνα με την έρευνα, αρκούν 315 λεπτά την εβδομάδα, δηλαδή λιγότερο από μία ώρα κάθε μέρα.
Για την έρευνα μελέτησαν πάνω από 600.000 περιπτώσεις συγκρίνοντας την πορεία της νόσου με τον τρόπο ζωής. Σαν μέσος όρος, φαίνεται ότι το 3% των περιπτώσεων θα μπορούσαν να μην είχαν εμφανίσει καν καρκίνο αν γυμνάζονταν για 45 λεπτά τη μέρα. Όμως δεν είναι όλες οι μορφές καρκίνου το ίδιο επηρεασμένες από την άσκηση, για παράδειγμα στην περίπτωση του στομάχου είναι το Α και το Ω.
Ακόμα όμως κι αυτό το 3% δεν είναι καθόλου μικρό ποσοστό, μιλάμε για περίπου 46.000 συνανθρώπους μας που όχι μόνο δεν θα αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα, αλλά θα είχαν και μια δραστικά καλύτερη ποιότητα ζωής.
Ένα ακόμα στοιχείο της έρευνας, ίσως και πιο σημαντικό, είναι το ότι το 17% των ασθενών δεν έκαναν καμία μορφή άσκησης, ούτε περπάτημα. Ακόμα και η πιο ήπια και ελάχιστης προσπάθειας άσκηση είναι τρομερά ευεργετική ακόμα και στην περίπτωση του καρκίνου. Μια μεγάλη βόλτα με τα πόδια είναι αυτό που έχει ανάγκη το σώμα σου και το μυαλό σου μετά από μια δύσκολη μέρα.