Τι ακριβώς μας κάνει να αντιστεκόμαστε; Είναι το πείσμα μας και η επιμονή μας για κάτι σπουδαιότερο από εμάς; Είναι η ξεροκεφαλιά ή ο ναρκισσισμός μας; Ό,τι και αν είναι, η ψυχική αντοχή μας όχι μόνο οφείλει να είναι δυνατή, αλλά πρέπει να το κάνει και με το σωστό τρόπο. Θέλει εξάσκηση, αλλά πρώτα από όλα κατανόηση. Αν νομίζεις λοιπόν ότι μέχρι σήμερα είχες την αντοχή αλλά κάποια πράγματα για τον εαυτό σου αδυνατείς να τα εξηγήσεις, κάπου το έχεις πάρει λάθος.
Το να το βασανίζεσαι, δεν σημαίνει πως το νικάς
Είναι σαν να έχει πατήσει ένα αγκάθι στην πεζοπορία και επιλέγεις να συνεχίσεις να περπατάς. Το αγκάθι δεν πρόκειται να σε κάνει πιο σκληρό ή πιο άντρα. Θα σε αποπροσανατολίσει και θα σε κρατήσει μακριά από τον στόχο σου. Ο άντρας που αντέχει, ότι δεν ανέχεται το πετά. Δεν του χαρίζεται.
Αποδοχή της κατάστασης
Προτού ξεκινήσεις να αντιμετωπίζεις το πρόβλημα, πρέπει να αποδεχτείς ότι υπάρχει. Όσο βαθιά και αν είσαι μέσα σε αυτό, όσο και αν σε έχει επηρεάσει. Μετά, ό,τι και αν έρχεται στη συνέχεια, χρειάζεται στρατηγική. Είναι δύσκολο, γιατί ο κόσμος δεν μπορεί να σταματήσει να κινείται επειδή εσύ αντιμετωπίζεις πρόβλημα, αλλά αν μάθεις να καταστρώνεις σχέδια την στιγμή που βουλιάζεις στην άμμο, θα μάθεις να είσαι αήττητος.
Μάθε να χαμογελάς
Ακούγεται ίσως άσχετο αλλά έχει τόσο κυριολεκτική όσο και μεταφορική έννοια. Το ερευνητικό ινστιτούτο ανθρωπίνων νευροερευνών Frontiers, ανέφερε πως όταν αθλητές της ποδηλασίας -κατά την διάρκεια της έρευνας- έβλεπαν φωτογραφίες ανθρώπων να χαμογελούν, είχαν μεγαλύτερη αντοχή στην άσκηση και την κούραση. Ο Βούδας το έλεγε. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην χαμογελάς». Ο Λάο Τσε, έλεγε πως όταν χαμογελάς, το Ταο σου χαμογελάει πίσω. Και αν όλα αυτά δεν σου κάνουν, θυμήσου το χαμόγελο του μαραθωνοδρόμου Eliud Kipchoge όταν έσπασε το φράγμα των δύο ωρών. Αυτό θα πει αντοχή.
Οι λόγοι που μπαίνεις στην διαδικασία
Ο Ross Edgley είναι ο πρώτος άνθρωπος που κολύμπησε γύρω από τη νήσο της Βρετανίας. Πέρασε 160 ημέρες στη θάλασσα και σημείωσε 1.779 μίλια. Η καλύτερη ατάκα που έχει πει για το εγχείρημά του, είναι πως οι λόγοι που πρέπει να έχεις για να ολοκληρώσεις αυτό που κάνεις, πρέπει να είναι μεγαλύτεροι από εκείνους για να τα παρατήσεις. Και αν ξέρεις τι αξίζει και τι όχι, θα συνεχίσεις μέχρι το τέλος.