Το Ryotei 118 είναι η ιαπωνική γευστική εμπειρία που έλειπε από την πρωτεύουσα

Sushi, sandos, εξαιρετικά sake και κάδρα με γάτες-σαμουράι. Το επόμενο στέκι που θα αγαπήσεις. 

Οι Ιάπωνες έχουν πολύ συγκεκριμένη γνώμη για τα izakaya, η λέξη που χρησιμοποιούν για τις αντίστοιχες pubs τους. Δεν είναι μόνο ένα μέρος για να φας και να πιείς, αλλά που ταυτόχρονα θα το νιώθεις άνετο και οικείο. Πόσο μάλλον όταν δεν είναι «φορτωμένο» και ακολουθεί μία μινιμαλιστική λογική -κατευθείαν από την φιλοσοφία των Ιαπώνων όχι μόνο για τα εστιατόρια αλλά και για τη ζωή γενικότερα.

Οπότε τα λιγοστά τραπέζια και το φαγητό στη μπάρα δεν είναι μόνο ένα σήμα κατατεθέν των izakaya, αλλά προσφέρουν και θέα στην ανοιχτή κουζίνα και τις ετοιμασίες του φαγητού που γίνονται από τον executive chef του «Ιθάκη» Αντώνη Κουρκούτα και τους συνεταίρους του Κατερίνα Κουρμούλη και Γιάννη Νεζιράι – συνιδιοκτήτης είναι και ο διατροφολόγος Αντρέας Κωνσταντουδάκης, που έχει μιλήσει και στο παρελθόν για την αξία της ιαπωνικής κουζίνας στην διατροφή μας.

 

20250215 160151

 

Προτού αναφερθούμε στο μενού, να πούμε πως το Ryotei 118 έχει δώσει μια αξιέπαινη προσοχή στα κοκτέιλ του και κυρίως στα sake που σερβίρει. Εκτός από το Takara Shochikubai Kan-Tokkuri, που είναι ένα κλασσικό Junmai sake πολύ κοντά σε ένα δικό μας λευκό κρασί χαμηλής οξύτητας, έχει δύο εξαιρετικές φιάλες honjozo και ginjo, τα Kanbei και Yakiguni αντίστοιχα. Τα honjozo πίνονται κατά προτίμηση ζεστά, ενώ τα ginjo είναι τα πιο αρωματικά της οικογένειας των sake και ταιριάζουν εξαιρετικά με τα starter πιάτα.

Αυτό ακριβώς συνόδεψε τα εξαιρετικά gyoza με χοιρινό και λάχανο και το shrimp tempura bao που κάνει την διαφορά από ότι έχεις φάει στα διάφορα ανατολικά junk food, ακριβώς για την υψηλή ποιότητα στις πρώτες ύλες. Εξαιρετικό ramen, ίσως από τα καλύτερα που έχουμε δοκιμάσει, με πολύ έντονη την γεύση στο ζωμό. Από sushi -και για όποιον γνωρίζει την εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει ο Αντώνης Κουρκούτας όλα αυτά τα χρόνια στο «Ιθάκη»- δοκιμάσαμε shrimp tempura και spicy tuna (σ.σ.: εξαιρετικός τόνος και μάλιστα γενναία και μεγάλα κομμάτια), crunchy salmon και blue crab, οπού το τελευταίο κάνει ένα εξαιρετικό πάντρεμα της ατόφιας θαλασσινής γεύσης του σε συνδυασμό με τυρί κρέμα και μαγιονέζα kimchi.Επίσης πεντανόστιμο sashimi λαβράκι.

 

ryo11

 

«To Ryotei 118 ξεχωρίζει στα νότια προάστια καθώς δεν υπάρχει μια αντίστοιχης ποιότητας και ύφους ιαπωνική gastropub όπου να σερβίρει και υψηλής ποιότητας sushi» μας λέει ο Αντώνης Κουρκούτας. «Μετά από συζήτηση με τους φίλους και συνεργάτες μας,  αποφασίσαμε να βάλουμε στο μενού μόνο ό,τι θα θέλαμε να φάμε και εμείς οι ίδιοι πηγαίνοντας σε ένα τέτοιου είδους μαγαζί. Έτσι, κάποιος έχει τη δυνατότητα να απολαύσει μια ποικιλία από sake, κρασιά, ιαπωνικές και ελληνικές μπίρες, cocktails και όλα αυτά με συνοδευτικά που έχουμε δώσει έμφαση στις πρώτες ύλες».

Η δουλειά του Αντώνη Κουρκούτα είναι άλλωστε πολύ γνωστή μέσα από την ιαπωνική του έκφραση στο Ιθάκη, οπότε δεν θα περίμενε κάνεις κάτι λιγότερο από εξαιρετικό στο αποτέλεσμα. Ο Αντρέας Κωνσταντουδάκης ωστόσο βλέπει και την διατροφική ταυτότητα που εκπροσωπεί το Ryotei.

 

 

«Η ιαπωνική κουζίνα είναι μια εξαιρετική επιλογή για μια υγιεινή διατροφή, με το sushi να αποτελεί βασικό πιάτο αυτής. Συνδυάζει φρέσκα υλικά, όπως ωμό ψάρι, ρύζι, λαχανικά, φύκια, προσφέροντας  θρεπτική και γευστική επιλογή. Τα ψάρια στο sushi παρέχουν υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη και Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Υπάρχουν επιλογές και για αυτούς που θέλουν να προσέξουν αλλά και για αυτούς που θέλουν μια πιο έντονη γευστική εμπειρία. Συνολικά, το σούσι αποτελεί μια υγιεινή και ισορροπημένη επιλογή για όσους επιθυμούν να ακολουθήσουν μια προσεγμένη διατροφή».

 

20250215 155750

 

Είναι η πρώτη συνεργασία του Αντρέα Κωνσταντουδάκη σε μαγαζί εστίασης και δεν παρέλειψε να σχολιάσει την επιχειρηματική του κίνηση με τον Αντώνη Κουρκούτα και τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

«Ο Αντώνης σήμερα είναι ένας από τους καλύτερους  chef της χώρας. Παρακολουθώντας τον από τα πρώτα του βήματα θα παρατηρήσει κανείς ότι
ακολούθησε έναν δικό του δρόμο. Με πολύ διάβασμα , δουλειά, πειραματισμούς  και την μαγειρική αντίληψη που έχει δεν σταμάτησε να εξελίσσεται και αυτό τον  κάνει ξεχωριστό. Με τον Αντώνη μας συνδέει μια φιλία 20 ετών. Ο σπόρος της ιδέας για μένα μπήκε από τα πρώτα sushi party που κάναμε μαζί στο πρώτο μου κέντρο διατροφής Nutrition Support 2008-2012. Ήρθε πλέον η στιγμή της συνεργασίας και η χαρά μου για αυτή την είναι διπλή».

Ryotei 118
Δημήτρη Γούναρη 118, Γλυφάδα, 211 2181647



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved