Βλέπεις, παραδοσιακά, τις μέρες αυτές, οι πόλεις αδειάζουν και τα χωριά γεμίζουν με κόσμο, γέλια και παράδοση, ενώ εμείς δεν βλέπουμε την ώρα να «μπλέξουμε» συζητήσεις με χορό στα παραδοσιακά ταβερνάκια της πλατείας.
Γιατί δεν υπάρχει τίποτα πιο «οικογενειακό» από το να βρεθούμε με τους αγαπημένους μας γύρω από ένα τραπέζι στην ταβέρνα της πλατείας, τσουγκρίζοντας τα ποτήρια μας με Τσίπουρο Δεκαράκι και ακούγοντας ιστορίες από τα παλιά. Και για να μην… μπλέξουμε, έχουμε ετοιμάσει μερικές προτάσεις με ελληνικούς προορισμούς για να περάσουμε οικογενειακά αυτές τις μέρες.
#1 Στη Γορτυνία της Αρκαδίας για γλέντι και χορό
«Χριστούγεννα στην πόλη και Πάσχα στο χωριό», λέει η λαϊκή μας παράδοση. Και πράγματι, το Πάσχα είναι συνδεδεμένο με την ελληνική παράδοση και το χωριό. Όσοι είχαν την ευκαιρία να βρεθούν στη Γορτυνία της Αρκαδίας, μπορούν να το επιβεβαιώσουν. Λένε ότι εκεί, την Κυριακή του Πάσχα, από το πρωί, οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα, οι φωτιές ανάβουν, τα αρνιά δένονται στη σούβλα, ενώ τα κοκορέτσια, πρώτα-πρώτα, αποτελούν το κέρασμα μαζί με Τσίπουρο Δεκαράκι. Μετά το ψήσιμο του οβελία, ακολουθεί ένα εορταστικό πασχαλινό τραπέζι, γεμάτο με τοπικές γεύσεις, μεζέδες, γλέντι και χορό.
#2 Στο Μεγάλο Χωριό της Ευρυτανίας για το παραδοσιακό τραπέζι
Αν, τώρα, θέλουμε να περάσουμε ένα αυθεντικό και ήρεμο Πάσχα, τα χωριά της Ευρυτανίας είναι ό,τι πρέπει. Φέτος, λέγαμε να κατευθυνθούμε προς το Μεγάλο Χωριό, στο όρος Καλιακούδα, για να απολαύσουμε τη φύση που γίνεται ένα με την παράδοση. Μάθαμε ότι το χωριό είναι τόσο μικρό που μπορεί να περπατηθεί μέσα σε λίγη ώρα, ακολουθώντας τις λιθόστρωτες διαδρομές του με αναπαλαιωμένα σπίτια. Όσο για το καφενείο της περιοχής, μια εμπειρία ελληνικών γεύσεων, βασισμένων στην παράδοση και το Δεκαράκι, το αγαπημένο μας μονοποικιλιακό τσίπουρο, συνθέτουν ένα τραπέζι που μοσχομυρίζει και ζεσταίνει όλες τις αισθήσεις με την οικειότητα που εκπέμπει.
#3 Στην Πάρο για γλέντι μέχρι το πρωί
Για εμάς που θέλουμε να περάσουμε το Πάσχα δίπλα στη θάλασσα, η Πάρος είναι ο ιδανικός προορισμός. Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούμε εκεί την Κυριακή του Πάσχα και να μην περάσουμε από το γραφικό λιμανάκι της Νάουσας, που τα τελευταία χρόνια στήνεται το διάσημο πασχαλινό γλέντι που θυμίζει πανηγύρι.
Το γλέντι ξεκινάει από νωρίς το μεσημέρι με συνοδεία ζωντανής μουσικής και συνεχίζεται μέχρι αργά, με τον κόσμο να χορεύει πάνω σε βάρκες και ταράτσες. Εκεί, μικροί και μεγάλοι, νησιώτες και άνθρωποι που έχουν φτάσει από την πρωτεύουσα, γεύσεις και γιορτές, όπως αυτή του Πάσχα, αλλά και τα βουνά του Τυρνάβου με τη θάλασσα… «μπλέκονται» μεταξύ τους.
Το Πάσχα πλησιάζει και εμείς έχουμε ξεκινήσει ήδη να κάνουμε πλάνα για το πού και το πώς θα το περάσουμε. Ανεξαρτήτως επιλογής, το Δεκαράκι -είτε πρόκειται για μονοποικιλιακό απόσταγμα από Μοσχάτο, είτε από Μαλαγουζιά ή Ροδίτη- είναι εκείνο που θα βάλει τη «σφραγίδα» του σε κάθε στιγμή μας. Γιατί μπορεί να μπλέκουμε γιορτές και γεύσεις, αλλά το τσίπουρο; Δεκαράκι μόνο!
Διαβάστε περισσότερα στο Newsbomb.gr