Pisco Sour: Το διάσημο κοκτέιλ του Περού και της Χιλής που έχει κάθε μπαρ

Η ιστορία του Pisco Sour και πώς θα το φτιάξεις στο σπίτι.

Το Pisco Sour είναι ένα από τα πιο εμβληματικά κοκτέιλ της Λατινικής Αμερικής, ιδιαίτερα αγαπητό στο Περού και στη Χιλή. Το όνομά του προέρχεται από το βασικό του συστατικό, το pisco, ένα απόσταγμα σταφυλιού που παράγεται και στις δύο χώρες και από τη λέξη sour, που αναφέρεται στο όξινο προφίλ του ποτού λόγω της προσθήκης χυμού λάιμ.

Η ιστορία του Pisco Sour

Υπάρχει μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ Περού και Χιλής για την καταγωγή του pisco, καθώς και του pisco sour. Ωστόσο, η πιο ευρέως αποδεκτή εκδοχή είναι ότι το κοκτέιλ δημιουργήθηκε το περίπου το 1920 από τον Αμερικανό μπάρμαν Victor Morris στη Λίμα, Περού. Ο Morris δημιούργησε μια νέα εκδοχή του κλασικού Whiskey Sour, αντικαθιστώντας το ουίσκι με pisco και προσθέτοντας ασπράδι αυγού και Angostura bitters, προσδίδοντας στο ποτό τη χαρακτηριστική του υφή και πολυπλοκότητα.

3 ζεστά κοκτέιλ για τις κρύες νύχτες του χειμώνα

 

Η αυθεντική περουβιανή συνταγή περιλαμβάνει:

60 ml pisco

30 ml φρέσκο χυμό λάιμ

20 ml σιρόπι ζάχαρης

1 ασπράδι αυγού

3-4 σταγόνες Angostura bitters

Πάγο

 

 

Πώς να φτιάξεις το τέλειο Pisco Sour

Σε ένα σέικερ, προσθέτεις το pisco, το χυμό λάιμ, το σιρόπι ζάχαρης και το ασπράδι αυγού. Κάνε dry shake (ανακάτεμα χωρίς πάγο) για περίπου 10 δευτερόλεπτα, ώστε να δημιουργηθεί ο αφρός από το ασπράδι.

Πρόσθεσε πάγο και ανακινήστε ξανά δυνατά για άλλα 15-20 δευτερόλεπτα. Σούρωσε το μείγμα σε ένα παγωμένο ποτήρι coupé.
Πρόσθεσε 2-3 σταγόνες Angostura bitters στον αφρό για άρωμα και γαρνίρετε αν θέλετε με μια φλούδα λάιμ.

Old Fashioned: Το κλασικό κοκτέιλ του χειμώνα θέλει καλό ουίσκι

Περού vs Χιλή: Οι Διαφορές στο Pisco Sour

Παρόλο που και οι δύο χώρες φτιάχνουν το Pisco Sour, υπάρχουν κάποιες διαφορές: Στο Περού, χρησιμοποιείται αυστηρά περουβιανό pisco, ασπράδι αυγού και Angostura bitters. Στη Χιλή, το ποτό είναι απλούστερο, συνήθως χωρίς ασπράδι αυγού και bitters, ενώ χρησιμοποιείται χιλιανό pisco, που έχει διαφορετικό τρόπο απόσταξης.

Η δεύτερη εκδοχή είναι εκείνη που θα μπορούσες να κάνεις και εσύ στο σπίτι χωρίς ασπράδι.

Η σημασία του Pisco Sour στην κουλτούρα

Το Pisco Sour δεν είναι απλώς ένα κοκτέιλ -αποτελεί μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του Περού και της Χιλής. Μάλιστα, έχει καθιερωθεί η Παγκόσμια Ημέρα Pisco Sour, η οποία γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή του Φεβρουαρίου.

Το Pisco Sour είναι ένα κοκτέιλ που συνδυάζει ισορροπημένη γλυκύτητα, οξύτητα και αρωματική πολυπλοκότητα, προσφέροντας μια απολαυστική εμπειρία. Αν δεν το έχετε δοκιμάσει ακόμα, αξίζει να το προσθέσετε στη λίστα των αγαπημένων σας ποτών!

 

 



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved