Mήπως αντί για πίτσα να παραγγέλεις pinsa;

Σε πόσα μοιάζουν και σε πόσα διαφέρουν; 

Ίσως να το έχεις προσέξει και εσύ στους καταλόγους των μαγαζιών από τα wine bars μέχρι τη συνοικιακή καφετέρια ότι έχουν γεμίσει με pinsa. Δεν είναι μία νέα πρόταση, αλλά μία πρόταση που έχει διαδοθεί ακόμη περισσότερο το τελευταίο διάστημα και αυτό ουσιαστικά συνιστά τάση στην έξοδο. Τι ακριβώς είναι όμως η pinsa και σε τι διαφέρει από την πίτσα; Ας δούμε τις διαφορές μεταξύ των δύο και τους λόγους πίσω από την αυξανόμενη δημοτικότητα της pinsa και στη χώρα μας, που έχει γίνει και εξαιρετικό «ταίρι» στο κρασί.

O Pizza Chef Νίκος Αργυρόπουλος εξηγεί το πώς θα φτιάξεις την πιο επιτυχημένη πίτσα στο σπίτι

1. Σε τι ομοιάζουν και σε τι διαφέρουν πίτσα με pinsa;

Η πίτσα, όπως την ξέρουμε σήμερα, ξεκίνησε στη Νάπολη της Ιταλίας τον 18ο αιώνα, ως ένα απλό φαγητό του δρόμου για την εργατική τάξη, αποτελούμενο από ένα πλακέ ψωμί με ντομάτες, τυρί και διάφορα άλλα υλικά. Με την πάροδο του χρόνου, εξελίχθηκε σε ένα γαστρονομικό «icon»  με πολλές παραλλαγές.

H pinsa, από την άλλη πλευρά, έχει τις ρίζες της στην Αρχαία Ρώμη. Ο όρος «pinsa» προέρχεται από τη λατινική λέξη pinsere, που σημαίνει «πιέζω προς τα κάτω». 

 

 

2. Ζύμη και υφή

Μία από τις πιο σημαντικές διαφορές μεταξύ της πίτσας και της pinsa βρίσκεται στη ζύμη.

Ζύμη πίτσας: Η παραδοσιακή ζύμη πίτσας φτιάχνεται με ένα απλό μείγμα από αλεύρι σίτου, νερό, μαγιά, αλάτι και ελαιόλαδο. Συνήθως ζυμώνεται και αφήνεται να φουσκώσει για λίγες ώρες πριν το ψήσιμο. Το αποτέλεσμα είναι μια απαλή, μαστιχωτή κρούστα με ποικιλία υφών, ανάλογα με το στιλ. 

Ζύμη pinsa: Η ζύμη της είναι περισσότερο περίπλοκη. Συνδυάζει ένα μείγμα από αλεύρι σίτου, ρυζιού και σόγιας, αυτό το μείγμα, μαζί με υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό (έως 80%), κάνει τη ζύμη πιο ελαφριά και πιο εύπεπτη. Η ζύμη υφίσταται μια μακρά διαδικασία ζύμωσης -συχνά 48 έως 72 ώρες- η οποία ενισχύει τη γεύση της και καταλήγει σε μια κρούστα που είναι τραγανή εξωτερικά και αέρινη εσωτερικά.

Η γνήσια πίτσα θέλει αποκλειστικά λεπτή ζύμη

3. Μέθοδος ψησίματος

Η πίτσα παραδοσιακά ψήνεται σε ξυλόφουρνο σε υψηλές θερμοκρασίες. Από την άλλη η pinsa ψήνεται σε ελαφρώς χαμηλότερη θερμοκρασία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, συχνά σε ηλεκτρικούς φούρνους. Αυτό το πιο αργό ψήσιμο βοηθά στην επίτευξη της χαρακτηριστικής τραγανότητας και της ελαφριάς, αέρινης υφής της.

4. Γιατί η pinsa κερδίζει δημοτικότητα στην Ελλάδα

Αρχικά, είναι μία πολύ νόστιμη επιλογή, ειδικά αν από εκεί που θα τη δοκιμάσεις, την ετοιμάσουν σωστά. Βέβαια το γεγονός ότι αυτή η νόστιμη επιλογή, συνδυάζεται με ελαφρύτερη, πιο εύπεπτη ζύμη βοηθάει στις επιλογές του κοινού.  

Η pinsa συνδυάζεται πολύ ωραία με παραδοσιακά μεσογειακά συστατικά όπως φρέσκες ντομάτες, ελαιόλαδο, βότανα και τυριά, καθιστώντας τη δανική για τους δικούς μας ουρανίσκους. 

Η άνοδος της δημοτικότητάς της στην Ελλάδα είναι απόδειξη του εξελισσόμενου γαστρονομικού τοπίου της χώρας, όπου η παράδοση συναντά την καινοτομία. Είτε είστε λάτρης της κλασικής πίτσας είτε ψάχνεις να δοκιμάσεις κάτι νέο, η pinsa αξίζει μια δοκιμή.

Είναι η τέλεια εναλλακτική πρόταση στη πίτσα. 

 

 



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved