Είναι ένα από τα πιο διάσημα κοκτέιλ του κόσμου, είναι από εκείνα τα κλασικά ποτά που έχουν τη δική τους θέση σε ένα μπαρ. Το Dirty Martini είναι μια παραλλαγή του κλασικού Martini, όπου η προσθήκη άλμης ελιάς του χαρίζει μια ιδιαίτερα αλμυρή και έντονη γεύση. Έχει συνδεθεί με τη γοητεία των κοσμοπολίτικων μπαρ, το στιλ και την πολυτέλεια.
Η ιστορία του Dirty Martini
Το κλασικό Martini έκανε την εμφάνισή του τον 19ο αιώνα, όμως η «βρώμικη» εκδοχή του προέκυψε αργότερα. Σύμφωνα με τις ιστορικές αναφορές, το Dirty Martini δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν οι μπάρμαν άρχισαν να προσθέτουν άλμη ελιάς στο ποτό για μια πιο έντονη γεύση. Λέγεται ότι το κοκτέιλ απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα στα μέσα του 20ού αιώνα, με διάσημους λάτρεις όπως ο Φρανκ Σινάτρα και ο Τζον Φ. Κένεντι.
Pisco Sour: Το διάσημο κοκτέιλ του Περού και της Χιλής που έχει κάθε μπαρ
Το Dirty Martini είναι μια δημοφιλής παραλλαγή του κλασικού κοκτέιλ Martini που απολαμβάνουν οι λάτρεις των κοκτέιλ για πάνω από έναν αιώνα. Ο ειδικός σε κοκτέιλ David Wondrich έχει εντοπίσει την προέλευση αυτού του ποτού στον John E. O'Connor, έναν μπάρμαν που εργαζόταν στο «Waldorf Astoria» στη Νέα Υόρκη το 1901. Ο O'Connor λέγεται ότι δημιούργησε ένα Dry Martini με ελιές, το οποίο ονόμασε Dirty Martini.
Παρά τη δημιουργία του O'Connor, η πρώτη γραπτή αναφορά στην προσθήκη άλμης σε ένα κοκτέιλ τύπου Martini δεν εμφανίστηκε παρά το 1930. Εκείνη τη χρονιά, ο G.H. Ο Steele δημοσίευσε το «My New Cocktail Book», το οποίο περιελάμβανε μια συνταγή για ένα «Dirty Martini» που απαιτούσε να προστεθεί ένα κουταλάκι του γλυκού άλμη ελιάς σε ένα τυπικό Martini.
Το Dirty Martini έχει γίνει από τότε ένα αγαπημένο κοκτέιλ και βασικό μενού μπαρ σε όλο τον κόσμο. Για να φτιάξουν ένα Dirty Martini, οι μπάρμαν συνήθως ξεκινούν με μια βάση τζιν ή βότκα, μαζί με μια μικρή ποσότητα ξηρού βερμούτ. Στη συνέχεια προσθέτουν μια βουτιά άλμης ελιάς, η οποία δίνει στο ποτό την χαρακτηριστική «βρώμικη» γεύση του. Το κοκτέιλ παραδοσιακά γαρνίρεται με μία ή περισσότερες ελιές.
Πώς να φτιάξετε ένα τέλειο Dirty Martini
Υλικά
60 ml τζιν ή βότκα
10 ml ξηρό βερμούτ
10 ml άλμη ελιάς
Πάγος
2-3 πράσινες ελιές για γαρνιτούρα
Εκτέλεση
Σε ένα σέικερ με πάγο, πρόσθεσε το τζιν (ή τη βότκα), το ξηρό βερμούτ και την άλμη ελιάς. Ανακάτεψε ελαφρά ή χτύπα το σέικερ.
Σουρώνεις το μείγμα σε ένα παγωμένο ποτήρι Martini. Γαρνίρεις με πράσινες ελιές σε οδοντογλυφίδα.
Rob Roy: Το κλασικό κοκτέιλ με καταγωγή από τη Σκωτία
Τζιν ή βότκα; Η μεγάλη διαμάχη
Το Dirty Martini μπορεί να παρασκευαστεί είτε με τζιν είτε με βότκα, και η επιλογή εξαρτάται από την προσωπική προτίμηση.Το τζιν προσδίδει μια πιο αρωματική και βοτανική γεύση, ιδανική για τους λάτρεις των παραδοσιακών κοκτέιλ. Η βότκα, από την άλλη, προσφέρει μια πιο καθαρή και απαλή γεύση, επιτρέποντας στην άλμη της ελιάς να πρωταγωνιστήσει στο ποτό.
Μυστικά για το τέλειο Dirty Martini
Χρησιμοποίησε ποιοτικές ελιές: Η γεύση της άλμης εξαρτάται από την ποιότητα των ελιών. Προτίμησε μεγάλες πράσινες ελιές γεμιστές με αμύγδαλο ή πιπεριά για επιπλέον γευστική ένταση.
Πάγωσε καλά το ποτήρι: Ένα σωστά παγωμένο ποτήρι Martini θα διατηρήσει το ποτό δροσερό για περισσότερο χρόνο.
Πειραματίσου με τις αναλογίες: Αν προτιμάτε πιο «βρώμικη» γεύση, αύξησε την ποσότητα της άλμης.
Αυτό το εμβληματικό κοκτέιλ έχει εμφανιστεί σε ταινίες, σειρές και βιβλία, αναδεικνύοντας το κομψό και μυστήριο χαρακτήρα του. Συχνά συνδέεται με στιλάτες προσωπικότητες και μυστηριώδεις κατασκόπους, ενώ αποτελεί αγαπημένη επιλογή στα high-end μπαρ ανά τον κόσμο.