Παγκόσμια Ημέρα Ρουμιού: Αύριο γιορτάζει το spirit της Καραϊβικής

Και μια συνταγή για το θρυλικό daquiri

Δεν μπορούμε να σκεφτούμε καμία καλύτερη περίοδο να γιορτάζεται το ρούμι από το καλοκαίρι και για αυτό η Παγκόσμια Ημέρα Ρούμι εορτάζεται κάθε χρόνο το δεύτερο Σάββατο του Ιουλίου και είναι ένας παγκόσμιος φόρος τιμής σε ένα από τα πιο ευέλικτα και ιστορικά ποτά στον κόσμο. Αυτή η ημέρα συγκεντρώνει τους λάτρεις του ρουμιού σε αποστακτήρια, σε μπαρ για να τιμήσουν την πλούσια ιστορία, τα διαφορετικά στιλ και την πολιτιστική του σημασία. Εξάλλου, έχει φανατικούς λάτρεις στον κόσμο και για αυτό αξίζει να το τιμήσουμε και εμείς σήμερα.

Τι είναι αυτή η μέθοδος solera που ακούς συνέχεια στο ρούμι;

Για την ιστορία, η εμφάνισή του χρονολογείται από τις αρχές του 17ου αιώνα στην Καραϊβική, όπου οι φυτείες ζαχαροκάλαμου ήταν άφθονες. Πιστεύεται ότι το ρούμι αποστάχθηκε για πρώτη φορά στα Μπαρμπάντος με πρώιμες μεθόδους παραγωγής που περιλάμβαναν τη ζύμωση και την απόσταξη της μελάσας από την οποία και προέρχεται το ρούμι. Κέρδισε γρήγορα δημοτικότητα, έγινε βασικό προϊόν στην Καραϊβική και τελικά εξαπλώθηκε στην αποικιακή Αμερική, την Ευρώπη και όχι μόνο.

Ξέρουμε πώς θα φτιάξεις το τέλειο Cuba Libre στο σπίτι

Πόσοι «τύποι» ρούμι υπάρχουν;

Μπορεί να λέμε ρούμι, αλλά υπάρχουν διάφοροι τύποι, οι πιο διαδεδομένοι είναι οι παρακάτω:

Λευκό ρούμι: Το λευκό ρούμι που χρησιμοποιείται συχνά σε κοκτέιλ, είναι ελαφρύ και ελαφρώς γλυκό, με καθαρό γευστικό προφίλ. Συνήθως παλαιώνει για σύντομο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια φιλτράρεται για να αφαιρεθεί οποιοδήποτε χρώμα.

Χρυσό ρούμι: Είναι παλαιωμένο περισσότερο από το λευκό ρούμι, το χρυσό ρούμι έχει πιο πλούσια γεύση και φυσικά χρυσαφένια απόχρωση. Χρησιμοποιείται συχνά σε κοκτέιλ και μπορείς επίσης να το απολαύσεις σκέτο ή με πάγο.

Σκουρόχρωμο ρούμι: Γνωστό για τις βαθιές, πολύπλοκες γεύσεις του, το σκούρο ρούμι παλαιώνει σε απανθρακωμένα βαρέλια, τα οποία προσδίδουν πλούσιες νότες καραμέλας, βανίλιας και μπαχαρικών. Είναι ιδανικό για να το πιείς γουλιά-γουλιά και σε δυνατά κοκτέιλ.

Καρυκευμένο ρούμι: Εμπλουτισμένο με μπαχαρικά όπως κανέλα, γαρύφαλλο και βανίλια, το καρυκευμένο ρούμι προσθέτει μια γευστική πινελιά στα κοκτέιλ και μπορείς να το απολαύσεις μόνο του.

Παλαιωμένο ρούμι: Αυτό τα ρούμι παλαιώνει για πολλά χρόνια, αναπτύσσοντας περίπλοκες γεύσεις και απαλό φινίρισμα. Συχνά συγκρίνεται με εκλεκτά κονιάκ και ουίσκι.

 

 

Πολιτιστική επίδραση

Το ρούμι έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ιστορία και τον πολιτισμό της Καραϊβικής και όχι μόνο. Ήταν βασικό προϊόν για τους ναυτικούς του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, οι οποίοι λάμβαναν καθημερινές μερίδες γνωστές ως «tot of rum». Τροφοδοτούσε επίσης το διαβόητο τριγωνικό εμπόριο του 18ου αιώνα, που περιελάβανε την ανταλλαγή ρούμι, σκλάβων και ζάχαρης μεταξύ της Ευρώπης, της Αφρικής και της Αμερικής.

Σήμερα το ρούμι φημίζεται για την ευελιξία του στα κοκτέιλ και τις βαθιές του συνδέσεις με τον πολιτισμό της Καραϊβικής. Φεστιβάλ, γευσιγνωσίες και περιηγήσεις σε αποστακτήρια είναι δημοφιλείς τρόποι για τους λάτρεις του να εξερευνήσουν και να εκτιμήσουν τον κόσμο του ρουμιού.

Σήμερα είναι η τέλεια ευκαιρία για να εξερευνήσεις τον ποικίλο κόσμο του ρουμιού παρακολουθώντας μια γευσιγνωσία ρουμιού εκδήλωση ή απλώς απολαμβάνοντας ένα κλασικό κοκτέιλ με ρούμι. Είναι μια μέρα για να εκτιμήσεις τη δεξιοτεχνία και την πολιτιστική κληρονομιά πίσω από αυτό το αγαπημένο spirit. Για αυτό παρακάτω θα βρεις συνταγή για το κλασικό daquiri, για να το φτιάξεις εύκολα και γρήγορα στο σπίτι. 

 


Συνταγή για το κλασικό Daiquiri

Συστατικά:

60 ml λευκό ρούμι
30 ml φρέσκο χυμό λάιμ
15 ml απλό σιρόπι

Eκτέλεση:

Βάλε το ρούμι, τον φρέσκο χυμό λάιμ και το απλό σιρόπι σε ένα σέικερ για κοκτέιλ γεμάτο με πάγο. Χτυπάς δυνατά μέχρι να κρυώσει καλά το μείγμα. Σουρώνεις σε ένα παγωμένο ποτήρι και γαρνίρεις με μια φέτα λάιμ. Έτοιμο. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved