Το Laphroaig αποκαλύπτει τη δεύτερη πειραματική έκφραση στη νέα της συλλογή ουίσκι Elements. H πρώτη συλλογή που είδαμε, κυκλοφόρησε το 2023 και παρουσίασε βύνη του περίφημου Islay, περιλάμβανε χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό από θολό wort και διάφορα mash που είχαν ως αποτέλεσμα ένα πικάντικο και πιπεράτο προφίλ.
Τώρα η δεύτερη έκδοση έχει να κάνει με το χρόνο και συγκεκριμένα με τη διαδικασία ζύμωσης, που υπερδιπλασιάζεται από τις τυπικές 55 ώρες σε 115. Το mash tun, όπου το wort γνωρίζει την ζύμωση, είχε ειδική διαδικασία αερισμού, έτσι ώστε οι συνθήκες της ζύμωσης να μπορούν να κρατήσουν για ένα φουλ χρονικό διάστημα πέντε ημερών χωρίς αλλαγή. Αυτό, έχει ως συνέπεια μια τελείως διαφορετική έκφραση από την πρώτη συλλογή Elements, με πιο φρουτώδες προφίλ σε μύτη και στόμα. Εμφιαλώνεται στους 60ΑΒV.
Πιο αναλυτικά, το προφίλ που δίνει το αποστακτήριο έχει ως εξής:
Μύτη: Φρουτώδες με αλμυρό προφίλ. Υπάρχουν ίχνη από ψητά μήλα, κρέμα βανίλιας, ξύσμα φλούδα πορτοκαλιού και διακριτικές νότες τύρφης.
Στόμα: Φρουτώδης, γλυκός και αλμυρός. Πράσινα μήλα και μέλι, απαλή τυρφή από και καπνιστό αλάτι.
Τελείωμα: Γλυκό και με πιο ζεστό καπνό.
Μία καλοκαιρινή εμφιάλωση που θα κάνει την διαφορά.