Αγαπάμε το Taste Atlas. Το αγαπάμε γιατί στις λίστες του πάντα βρίσκεται η Ελλάδα. Η ελληνική κουζίνα κυριαρχεί και αφενός ψηφίστηκε στη δεύτερη θέση με τις καλύτερες κουζίνες, πίσω από την ιταλική και την ιαπωνική, αφετέρου αυτή τη φορά έρχεται να βρεθεί στην 4η θέση με τα καλύτερα πρωινά στον κόσμο. Γιατί ποιος δε θα ήθελε μία ζεστή, λαχταριστή μπουγάτσα για να ξεκινήσει τη μέρα του; Σύμφωνα με τον οδηγό γευσιγνωσίας Taste Atlas, η μπουγάτσα κατέχει την 4η θέση παγκοσμίως, στην κατηγορία «breakfast», δηλαδή «πρωινό», με βαθμολογία 4,6 στα 5.
Τι γράφει το Taste Atlas για τη μπουγάτσα
Bougatsa is the #4 best breakfast in the world in 2023. View complete TasteAtlas Awards 23/24 lists: https://t.co/OA8VeDecZt
— TasteAtlas (@TasteAtlas) December 26, 2023
Bougatsa is a traditional, rustic Greek pie consisting of a phyllo pastry layered with a filling of semolina custard, although there are variations with… pic.twitter.com/a4DGRVeNeK
«Η μπουγάτσα είναι μια παραδοσιακή, χωριάτικη ελληνική πίτα που αποτελείται από φύλλο ζαχαροπλαστικής με γέμιση κρέμας σιμιγδαλιού, αν και υπάρχουν παραλλαγές με κιμά ή τυρί. Το όνομα του πιάτου είναι παράγωγο της οθωμανικής λέξης πογάτσα, που δηλώνει μια πίτα γεμάτη με τυρί. Η μπουγάτσα έχει προέλευση από τη βυζαντινή περίοδο, όταν η Κωνσταντινούπολη ήταν ελληνική, και ξεκίνησε ως ζύμη που γεμιζόταν με πολλές γλυκές και αλμυρές γεμίσεις. Με την πάροδο του χρόνου, η μπουγάτσα εξελίχθηκε ώστε να ενσωματώνει ένα λεπτό, χειροποίητο φύλλο ζαχαροπλαστικής. Καθώς πολλοί Τούρκοι μετανάστες εγκαταστάθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα, η μπουγάτσα έγινε σπεσιαλιτέ των Σερρών και της Θεσσαλονίκης», αναφέρει το Taste Atlas και τονίζει ότι «σήμερα τις πίτες τις βρίσκουμε σε όλη την Ελλάδα σε εξειδικευμένα μαγαζιά που ονομάζονται μπουγατσοπωλεία, που πωλούν αποκλειστικά μπουγάτσες».
Σημειώνεται ότι το πιάτο που αναδείχθηκε στην πρώτη θέση των καλύτερων πρωινών του κόσμου είναι από τη Σερβία και ονομάζεται Komplet lepinja.
Komplet lepinja ?? is the best breakfast in the world in 2023. View complete TasteAtlas Awards 23/24 lists: https://t.co/OA8VeDecZt
— TasteAtlas (@TasteAtlas) December 17, 2023
This delicacy consists of a traditional flatbread (lepinja) that is cut in half, coated in thick cream (kajmak), and topped with an egg. The… pic.twitter.com/9F5kVCleXP