Το τηγανητό κεφτεδάκι δεν είναι μόνο ένα κορυφαίο πιάτο. Περιέχει και τόνους νοσταλγίας. Για τον άντρα, ήταν το αγαπημένο του φαγητό σαν παιδί, με την γιαγιά πάνω από το τηγάνι να τα συνοδεύει με πατάτα τηγανητή και φέτα. Ένα πιάτο που έκανε τα παιδιά άντρες και που ο σωστός ο εργένης που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να ξέρει να φτιάχνει ακριβώς όπως τα έκανε η γιαγιά του.
Το πλάσιμο
Η γιαγιά σου ήξερε τι έκανε. Έπαιρνε κομμάτι από χοιρινό που ήξερε ότι έχει λίπος και φρόντιζε να μουλιάζει καλά το ψωμί ώστε να βγουν μαλακά. Να πούμε πως αν θέλεις, μπορείς να χωρίσεις τον κιμά σε μισό-μισό χοιρινό και βοδινό, έτσι ώστε να έχουν πιο πλούσια γεύση. Με 250 γραμμάρια από το καθένα θα βγάλεις περίπου 20 κεφτεδάκια.
Αφού μουλιάσεις το ψωμί καλά (150γρ.) ξεκινάει το πλάσιμο. Στο κιμά σου θα ρίξεις: λίγο μαϊντανό, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 σκελίδα σκόρδο, αλάτι – πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο, λίγη ρίγανη. Αν η γιαγιά σου κρατούσε από την Πόλη θα σου έλεγε να βάλεις και κύμινο. Πλάθεις και τα αλευρώνεις. Ήρθε η ώρα για το τηγάνι.
Το τηγάνισμα
Ένας από τους λόγους που μύριζε το σπίτι όταν η γιαγιά τηγάνιζε, είναι επειδή το τηγάνισμα εκείνη την εποχή είχε ως μόδα την μαργαρίνη. Κυκλοφορεί ακόμη και μπορείς να την χρησιμοποιήσεις, αλλιώς το ηλιέλαιο θα σε βολέψει μια χαρά. Ότι και αν χρησιμοποιήσεις, να θυμάσαι πως το λάδι πρέπει να σκεπάζει τα κεφτεδάκια.
Τα τηγανίζεις σε δύο δόσεις και θέλουν το πολύ 3 λεπτά. Ανακατεύεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Τα βγάζεις με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετείς σε πιάτο με χαρτί κουζίνας ώστε να απορροφήσει το περιττό λάδι. Για τις πατάτες, μπορείς να διαβάσεις εδώ.
Μπράβο. Η γιαγιά θα ήταν περήφανη.