Η κατανόηση των ψυχολογικών διεργασιών που σχετίζονται με το κίνητρο για άσκηση είναι ζωτικής σημασίας. Υπολογίζεται ότι η σωματική αδράνεια επηρεάζει το ένα τρίτο του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως και σχετίζεται με την εμφάνιση και επιδείνωση ψυχικών παθήσεων όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Μάλιστα, έχει ανακαλυφθεί ότι η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας βελτιώνει την ψυχική υγεία σε βαθμό συγκρίσιμο με τις «χρυσές» θεραπευτικές προσεγγίσεις της ψυχοθεραπείας και της φαρμακολογίας. Ωστόσο, τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα συχνά περιορίζονται από την έλλειψη κινήτρου.
Σε νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Mental Health and Physical Activity, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπαθ αναφέρουν ότι ο συνδυασμός μέτρησης βημάτων με εκπαίδευση ενσυνειδητότητας (mindfulness), μέσω μιας εφαρμογής για κινητά, βελτίωσε σημαντικά το κίνητρο για άσκηση στους συμμετέχοντες.
Η συγκεκριμένη έρευνα αξιολόγησε την πρώτη ψηφιακή παρέμβαση που συνδυάζει εκπαίδευση στην ενσυνειδητότητα με αρχές αλλαγής συμπεριφοράς για την προώθηση της σωματικής άσκησης και της ευχαρίστησης που απορρέει από αυτή. Στη μελέτη συμμετείχαν 109 ενήλικες από την Αγγλία που δεν πληρούσαν τις συνιστώμενες οδηγίες φυσικής δραστηριότητας.
Για 30 ημέρες, ζητήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες να στοχεύουν σε 8.000 βήματα την ημέρα χρησιμοποιώντας ένα απλό βηματόμετρο. Οι μισοί από αυτούς ακολούθησαν επιπλέον ένα καθημερινό πρόγραμμα ενσυνειδητότητας μέσω εφαρμογής στο κινητό. Το πρόγραμμα περιλάμβανε σύντομες ασκήσεις εστιασμένες στην επίγνωση του σώματος, την κίνηση και την άσκηση.
Στο τέλος των 30 ημερών, και οι δύο ομάδες αύξησαν τα επίπεδα δραστηριότητάς τους, χωρίς να παρατηρηθεί σημαντική διαφορά μεταξύ τους. Η ομάδα που συνδύασε βήματα και ενσυνειδητότητα αύξησε τη δραστηριότητά της κατά μέσο όρο κατά 373 λεπτά μέτριας άσκησης την εβδομάδα, ενώ η ομάδα μόνο με βήματα σημείωσε κατά μέσο όρο 297 λεπτά ανά εβδομάδα.
Ωστόσο, η ομάδα με τον συνδυασμό βημάτων και ενσυνειδητότητας ανέφερε σημαντικά ισχυρότερη πρόθεση να συνεχίσει να ασκείται.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ακόμη και η βραχυπρόθεσμη εκπαίδευση στην ενσυνειδητότητα, όταν συνδυάζεται με την παρακολούθηση βημάτων, μπορεί να ενισχύσει την εσωτερική διάθεση των ανθρώπων να κινούνται περισσότερο, κάτι που θα μπορούσε να έχει μακροχρόνια οφέλη», δήλωσε η Δρ. Masha Remskar, επικεφαλής της έρευνας από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μπαθ, σε σχετικό δελτίο τύπου. «Το να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να καλλιεργήσουν εσωτερικά το κίνητρο για αυτήν τη συμπεριφορά είναι καθοριστικό—ειδικά σε μια εποχή που πολλοί δυσκολεύονται να παραμείνουν δραστήριοι».
Ο συγγραφέας Δρ. Max Western, από το Τμήμα Υγείας του ίδιου πανεπιστημίου, πρόσθεσε: «Αυτή είναι μια συναρπαστική πρώτη μελέτη που συνδυάζει την εκπαίδευση στην ενσυνειδητότητα με στρατηγικές που βοηθούν τους ανθρώπους να κινούνται περισσότερο και να εσωτερικεύουν το κίνητρό τους για σωματική δραστηριότητα».
Συνέχισε λέγοντας: «Υπάρχει μεγάλη προοπτική σε αυτόν τον τομέα και επιθυμούμε να εξελίξουμε αυτά τα εργαλεία ώστε να είναι πιο ελκυστικά και αποτελεσματικά—ειδικά για άτομα που προσπαθούν να ισορροπήσουν πολλαπλές απαιτήσεις στην καθημερινότητά τους».