Η ψυχική υγεία μπορεί να επηρεαστεί άμεσα από ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματος σου

Αν υποφέρεις από κατάθλιψη πρέπει να κοιτάξεις πρώτα το σώμα σου, και ιδιαίτερα το έντερο σου.

Συχνά αναφερόμαστε στο έντερο, λίγοι από εμάς όμως γνωρίζουμε ακριβώς πώς λειτουργεί, γιατί μερικές φορές δεν το κάνει σωστά. Επίσης δεν δίνουμε πολύ σημασία για τη στενή σχέση του με τον εγκέφαλο. Ακόμη και οι ειδικοί της ιατρικής μόλις πρόσφατα έφτασαν να εκτιμήσουν τη σύνδεση του μικροβιώματος του εντέρου με τη διάθεση, το άγχος και τη νευροεκφυλιστική νόσο.

Αυτό συμβαίνει επειδή το μικροβίωμα είναι μια πολύπλοκη κοινότητα που αποτελείται από τρισεκατομμύρια μικρόβια - και κάθε έντερο είναι μοναδικό για το κάθε άτομο άτομο. Είναι ένα οικοσύστημα τόσο μυστηριώδες για εμάς όσο ο βαθύς ωκεανός, το διάστημα ή ο εγκέφαλος… με τον οποίο προφανώς μοιράζεται έναν «δίαυλο επικοινωνίας».

 

 
 

Γιατί δεν πρέπει να πίνεις καφέ μετά από μία άυπνη νύχτα

Για να είμαστε σαφείς, δεν υπάρχει μια ενιαία προσέγγιση για την επαναφορά της υγείας του εντέρου κάποιου. Διαφορετικά έντερα θα ανταποκριθούν διαφορετικά σε διαφορετικές μεθόδους αποκατάστασης. Αλλά γενικότερα, ο στόχος είναι να έχουμε μια ποικιλία από βακτήρια που προάγουν την υγεία του εντέρου. Η λήψη προληπτικών μέτρων σήμερα δεν θα βοηθήσει μόνο στην αποτελεσματική πέψη ή την υγεία της καρδιάς. Θα σας βοηθήσει επίσης να ελαφρύνετε οτιδήποτε συμβαίνει στο κεφάλι σας. Ναι, η ψυχολογία μας εξαρτάται κατά έναν μεγάλο βαθμό από την υγεία του εντέρου μας.

 

 
 

H άσκηση είναι το καλύτερο αντικαταθλιπτικό

Ο εγκέφαλος έχει άμεση επίδραση στο στομάχι και το έντερο. Για παράδειγμα, η ίδια η σκέψη του φαγητού μπορεί να απελευθερώσει υγρά στο στομάχι προτού καν φτάσει η τροφή σε αυτό. Αυτή η σύνδεση είναι αμφίδρομη. Ένα ταραγμένο έντερο μπορεί να στείλει λάθος σήματα στον εγκέφαλο, ακριβώς όπως ένας ταραγμένος εγκέφαλος μπορεί να στείλει λάθος σήματα στο έντερο. Ως εκ τούτου, η δυσφορία στο στομάχι ή το έντερο μπορεί να είναι η αιτία ή το προϊόν στρες, άγχους ή κατάθλιψης. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος και το γαστρεντερικό σύστημα είναι στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους.

 

 
 

Δεδομένης της στενής αλληλεπίδρασης του εντέρου και του εγκεφάλου, γίνεται πιο εύκολη η κατανόηση του γιατί μπορεί να αισθάνεστε δυσφορία παραμονή μιας παρουσίασης ή να αισθάνεστε εντερικό άλγος σε περιόδους άγχους. Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι οι γαστρεντερικές παθήσεις είναι φανταστικές ή ότι βρίσκονται στο μυαλό σας. Οι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες επηρεάζουν τη φυσιολογία του εντέρου, καθώς και τυχόν συμπτώματα. Με άλλα λόγια, το στρες (ή η κατάθλιψη ή άλλοι ψυχολογικοί παράγοντες), μπορεί να επηρεάσει την κίνηση και τις συσπάσεις της γαστρεντερικής οδού, να επιδεινώσει τη φλεγμονή ή ίσως να σας κάνει πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις.

Δες εδώ τι πρέπει να προσέξεις για την υγεία του εντέρου σου:



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved