Το ψωμί είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής διατροφής για πολλούς ανθρώπους. Είτε για πρωινό με μαρμελάδα, για μεσημεριανό ως συνοδευτικό με σούπα ή σαλάτα, είτε με χορταστική επικάλυψη για δείπνο – πολλοί από εμάς τρώμε πολλές φέτες κάθε μέρα. Πόσο υγιεινό είναι όμως στην πραγματικότητα;
Τα τελευταία χρόνια έχει εξαπλωθεί μια τάση χαμηλών υδατανθράκων που εξαλείφει όλο και περισσότερο το ψωμί και άλλους υδατάνθρακες που περιέχουν γλουτένη από τις δίαιτες. Εάν τρώτε τακτικά ψωμί και τώρα σταματήσετε να το τρώτε, μερικές θετικές και αρνητικές αλλαγές μπορεί να συμβούν στο σώμα σας. Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την άλλη διατροφή σας και την ατομική σας ανοχή.
- Πιθανή απώλεια βάρους
Το ψωμί περιέχει πολλές θερμίδες, συχνά με τη μορφή απλών υδατανθράκων, οι οποίοι γρήγορα μετατρέπονται σε ζάχαρη στον οργανισμό. Η αποφυγή του ψωμιού μπορεί επομένως να οδηγήσει σε λιγότερες θερμίδες που καταναλώνονται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, μόλις μειωθεί η ποσότητα των υδατανθράκων που καταναλώνεται, το σώμα αποβάλλει επίσης το υπερβολικό νερό. Αυτό μπορεί να δώσει την εντύπωση ότι έχετε χάσει βάρος, παρόλο που δεν έχετε χάσει λίπος, παρά μόνο νερό.
- Πιο ισορροπημένη διατροφή
Όσοι αποφεύγουν το ψωμί καταφεύγουν συχνά σε άλλες τροφές όπως κινόα, κεχρί, βρώμη ή λαχανικά ως συνοδευτικό. Αυτά περιέχουν συχνά περισσότερες βιταμίνες, μέταλλα και φυτοχημικά από το συμβατικό ψωμί. Αυτό μπορεί να βελτιώσει τη συνολική διατροφή και να παρέχει στο σώμα ένα ευρύτερο φάσμα θρεπτικών συστατικών.
- Σταθεροποιημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Το ψωμί, ειδικά το λευκό ψωμί, περιέχει πολλούς υδατάνθρακες που χωνεύονται γρήγορα και προκαλούν ταχεία αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό συχνά οδηγεί σε πόθους και χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Όσοι αποφεύγουν το ψωμί και ακολουθούν δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων συχνά παρατηρούν πιο σταθερό ενεργειακό ανεφοδιασμό χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις στο σάκχαρο του αίματος. Τα άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη ή ιδιαίτερα διαβήτη μπορούν επομένως να ωφεληθούν από την αποχή.
- Βελτιωμένη πέψη
Μερικοί άνθρωποι έχουν δυσκολία στην πέψη του ψωμιού, ειδικά αν περιέχει γλουτένη ή άλλα δυσπεπτά συστατικά. Επομένως, η αποφυγή τους μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη εντερική υγεία. Εναλλακτικές λύσεις με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι μπορούν να υποστηρίξουν περαιτέρω την πέψη.
- Χαμηλός κίνδυνος φλεγμονής
Τα επεξεργασμένα προϊόντα δημητριακών μπορεί να έχουν φλεγμονώδεις ιδιότητες, ειδικά εάν περιέχουν ραφιναρισμένη ζάχαρη ή πρόσθετα. Τα άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα ή χρόνια φλεγμονή συχνά αναφέρουν βελτίωση των συμπτωμάτων όταν αποφεύγουν το ψωμί και άλλες τροφές που περιέχουν γλουτένη.