Από ότι φαίνεται το να καταναλώσεις fast food δεν είναι και τόσο αθώο, αφού σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα η κατανάλωση ενός χοτ ντογκ μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής κατά 36 λεπτά και ένα αναψυκτικό κατά 12 λεπτά.
Δεν «ακούγεται» τρομακτική αυτή η έρευνα;
Συγκεκριμένα, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν ανέλυσαν 5.800 τρόφιμα και αξιολόγησαν τις επιπτώσεις τους στην υγεία βάσει συστατικών, όπως λιπαρά, θερμίδες και ζάχαρη. Τροφές όπως τα χοτ ντογκ, η πίτσα και τα μακαρόνια με τυρί αποδείχτηκαν επιζήμιες, ωστόσο υπάρχει και η άλλη πλευρά με τα φρούτα, τα λαχανικά και τα σάντουιτς με φυστικοβούτυρο να είναι ευεργετικά για τη ζωή μας.
Αν έχεις ακατανόητους πόνους τότε πρέπει να τσεκάρεις τη διατροφή σου
Ένα χοτ ντογκ κάνει τόσο κακό…
Η έρευνα αναφέρει ότι τα χοτ ντογκ ήταν τα πιο επιζήμια τρόφιμα με τα αλλαντικά, όπως το προσούτο να μειώνει τη ζωή κατά 24 λεπτά. Για παράδειγμα, τα χοτ ντογκ περιέχουν νιτρώδη και νιτρικά άλατα, τα οποία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου. Επιπλέον έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά.
5 τρόποι που θα σε βοηθήσουν να βάλεις περισσότερη κίνηση στη μέρα σου
Τροφές όπως το μπέικον και τα μπέργκερ αφαιρούν 6 και 9 λεπτά ζωής αντίστοιχα, θεωρούνται επίσης επικίνδυνα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά και ζάχαρη. Επιπλέον, υπάρχει και για γλυκαντικές ουσίες όπως η ασπαρτάμη που χρησιμοποιείται στα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη και που με βάση τα στοιχεία στερούν 12 λεπτά ζωής, καθώς μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι υψηλές συγκεντρώσεις αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου.
Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη αποδείξει τη σχέση αυτή στους ανθρώπους.
Το φυστικοβούτυρο κάνει καλό
Δεν είναι όλα μαύρο ή άσπρο και έτσι και εδώ η κατανάλωση φυστικοβούτυρου σε σάντουιτς φάνηκε να προσθέτει 32 λεπτά υγιούς ζωής.Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι προσθέτουν 24 λεπτά, ενώ τα φρούτα προσθέτουν 10 λεπτά.
Τι δείχνει η μελέτη;
Σύμφωνα με την έρευνα, οι διατροφικές αλλαγές για τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας είναι αναγκαία. Στοχευμένες αλλαγές μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη χωρίς να απαιτούν δραστικές διατροφικές αλλαγές. Για παράδειγμα, η επιλογή τροφών που είναι θρεπτικές ή περιβαλλοντικά επιζήμιες με πιο υγιεινές και βιώσιμες επιλογές, όπως ξηροί καρποί, φρούτα, λαχανικά, ψάρια χαμηλού περιβαλλοντικού αντίκτυπου μπορεί να προκύψουν σημαντικά οφέλη, όπως αύξηση του προσδόκιμου ζωής και μείωση των εκπομπών CO2.
Οι αλλαγές αυτές είναι βιώσιμες και προσφέρουν οφέλη για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνουν τη διατροφική ποιότητα. Μήπως να αρχίσεις να σκέφτεσαι καλύτερα τη διατροφή σου;