Αν μόλις ολοκλήρωσες μία δίαιτα που σου απέφερε αποτελέσματα, πιθανότατα είσαι έτοιμος να βουτήξεις τώρα μέσα σε γλυκά, τηγανητά και ό,τι άλλο σε junk food βάζει ο νους σου. Φυσικά δεν θες να χαλάσεις την πρόοδό σου με παρασπονδίες, έτσι δεν είναι; Υπάρχει λοιπόν ένας πολύ πιο έξυπνος τρόπος. Η αντίστροφη δίαιτα.
Τι είναι όμως το reverse dieting;
Πρόκειται για σταδιακή αύξηση της πρόσληψης θερμίδων μετά από μια περίοδο περιορισμού. Δίαιτας δηλαδή. Αυτή η πρακτική ασκείται συνήθως μεταξύ αθλητών, συχνά bodybuilders, αλλά και σε προπονήσεις που δαπανούν μεγάλη ποσότητα θερμίδων, όπως το μποξ ή η ελληνορωμαϊκή πάλη. Το reverse dieting όπως είναι γνωστό, συνεπάγεται την ύπαρξη τακτικής δίαιτας η οποία, στην πιο βασική της, είναι η κατάσταση της έλλειψης θερμίδων ή η λήψη λιγότερων θερμίδων από αυτές που καίει το σώμα σου.
Αυτό είναι και που προκαλεί απώλεια λίπους. Όταν τελειώσει η δίαιτα, η αντίστροφη δίαιτα είναι η ιδέα ότι μπορείς να προσθέσεις περισσότερες θερμίδες στην ημερήσια πρόσληψη χωρίς να αυξηθεί το ποσοστό λίπους στο σώμα. Ωστόσο αυτό θέλει προσοχή.
Για να το κάνεις σωστά, πρέπει να αυξήσεις σε πολύ μικρές δόσεις - συνήθως προσθέτοντας οπουδήποτε από 30 έως 100 θερμίδες την εβδομάδα έως ότου επιστρέψεις στη νέα αρχική σας γραμμή. Για όσους δεν έχουν συνηθίσει να μετράνε, αυτή είναι μια πολύ μικρή ποσότητα θερμίδων. Μια κουταλιά γιαούρτι, μισό μήλο ή μία με δύο μπουκιές κοτόπουλου, είναι όλα περίπου 30 θερμίδες. Αυτό για τις επόμενες εβδομάδες, συνεχίζει και αυξάνεται επίσης σταδιακά.
Διάβασε επίσης: Το γουργουρητό στο στομάχι σου δεν σημαίνει αυτό που νομίζεις.
Πώς δουλεύει
Ο καθένας είναι διαφορετικός και χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση. Εάν προπονείσαι για έναν αγώνα bodybuilding ή σκοπεύετε να κάνεις πυγμαχία, η αντίστροφη δίαιτα μπορεί να είναι μια επιλογή εάν ελέγχεις αυστηρά την πρόσληψη.
Αλλά, εάν είσαι ο μέσος άνθρωπος που απλά θέλει να χάσει λίγο σωματικό λίπος και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, συνιστάται πιο θετικές μετρήσεις για τον καθορισμό της διατροφής. Αυτό σημαίνει να παραμένεις χορτάτοι με υγιεινές, ολόκληρες δοσοληψίες τροφής και να διασφαλίζεις τη σωστή πρόσληψη πρωτεΐνης και την ενυδάτωση.
Όποιος κι αν είσαι και για ό,τι κι αν προπονείσαι, το να μιλήσεις με έναν διατροφολόγο ή γιατρό πριν βγεις από την δίαιτα που έκανες, είναι πάντα ο σωστότερος τρόπος.