Καλό ύπνο και υγιεινό τρόπο ζωής χρειάζεται ο εγκέφαλός μας
Έτσι προκύπτει από νέα έρευνα.
 

Ο καλός ύπνος είναι ζητούμενο για την καθημερινότητά μας, βασικά για να έχουμε μια ποιοτική καθημερινότητα. Και όπως φαίνεται τόσο η καλή διατροφή, όσο και ο ύπνος πρέπει να είναι σε ένα ποιοτικό επίπεδο, καθώς συνδέονται με την υγεία του εγκεφάλου. Έτσι προκύπτει τουλάχιστον από νέα έρευνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο και η χοληστερόλη που δεν «τσεκάρονται» στα άτομα μέσης ηλικίας συνδυαστικά με τη μη τήρηση ορισμένων υγιεινών συνηθειών, όπως η άσκηση, η διατροφή και ο ύπνος, συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, άνοιας ή κατάθλιψης σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό τεύχος του ιατρικού περιοδικού της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας «Neurology».

Με βάση αυτά που είναι γνωστά, οι οκτώ συμπεριφορές τρόπου ζωής που συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου είναι: υγιεινή διατροφή, μεσογειακή διατροφή, η τακτική σωματική δραστηριότητα, η αποφυγή του καπνίσματος, ο καλός ύπνος, το φυσιολογικό βάρος, ο έλεγχος της χοληστερόλης και η διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου στο αίμα.

 Πού βρίσκεται ο δεύτερος «εγκέφαλος» στο σώμα μας;

 

Για την έρευνα

Οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα από 316.127 άτομα με μέση ηλικία 56 ετών. Στην πρώτη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Neurology», οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα από 316.127 άτομα με μέση ηλικία 56 ετών. Οι βαθμολογίες των ερευνητών ως προς τους συμμετέχοντες ταξινομήθηκαν σε τρεις κατηγορίες: βέλτιστη, ενδιάμεση και φτωχή.

Εν συνεχεία, αξιολογήθηκε το ποιοι εμφάνισαν κάποιες από τις ακόλουθες νευρολογικές παθήσεις στα τέλη της ζωής τους: εγκεφαλικό, άνοια ή κατάθλιψη.

Σημαντικό είναι να σημειωθεί εδώ είναό ότι υγεία του εγκεφάλου ορίστηκε η ανάπτυξη οποιασδήποτε από τις παραπάνω παθήσεις κατά τη διάρκεια των ετών παρακολούθησης.

Τι παθαίνει ο εγκέφαλος σου όταν δεν κοιμάσαι

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με χαμηλή βαθμολογία στους παράγοντες υγιεινού τρόπου ζωής είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν οποιαδήποτε από τις τρεις νευρολογικές παθήσεις σε σύγκριση με τα άτομα με βέλτιστη βαθμολογία. Επίσης, τα άτομα που είχαν ενδιάμεση βαθμολογία είχαν 37% υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν μία από τις τρεις νευρολογικές παθήσεις σε σχέση με τα άτομα που είχαν υψηλή βαθμολογία.

Για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους, οι ερευνητές επανέλαβαν τη μελέτη σε μια ομάδα 68.407 ανθρώπων που παρακολουθήθηκαν συνολικά για πέντε χρόνια και διαπίστωσαν παρόμοια αποτελέσματα. Όπως συνήθως αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα δεν μπορούν να υποστηριχθούν με ακρίβεια, ωστόσο ως προς την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα βαθμολογίες αξιολογήθηκαν πάνω από μία φορά.

 

 

Ύπνος και υγεία

Ακόμη και σε αυτή τη μελέτη εντοπίστηκε ότι οι άνθρωποι που στις αρχές της μέσης ηλικίας έχουν κακή ποιότητα ύπνου, έχουν περισσότερα σημάδια κακής υγείας του εγκεφάλου αργότερα στη μέση ηλικία. Στη μελέτη συμμετείχαν 589 άτομα με μέση ηλικία 40 ετών κατά την έναρξη της μελέτης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κακός ύπνος συνδέεται με σχεδόν τρία χρόνια πρόσθετης γήρανσης του εγκεφάλου ήδη από τη μέση ηλικία. Η κακή ποιότητα ύπνου, η δυσκολία των συμμετεχόντων να κοιμηθούν, η δυσκολία να παραμείνουν σε ύπνο και το ξύπνημα νωρίς το πρωί φάνηκε να έχουν συνάφεια με μεγαλύτερη ηλικία. Τέλος, υπογραμμίζεται ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει άμεση σύνδεση, αλλά φανερώνει συσχέτιση.

 



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved