Πώς να τρως πατατάκια χωρίς να παίρνεις όλες τις θερμίδες;
Και όμως υπάρχει τρικ, μπας και σώσεις τίποτα. 
 

Και ποιος δεν αγαπάει τα πατατάκια; Από τότε που ήμασταν παιδιά ήταν μια από τις πιο απολαυστικές συνήθειες και μπορεί να πέρασαν χρόνια από τα παιδικά πάρτι, όμως σήμερα είναι ο τέλειος συνδυασμός για τη μπίρα, το βραδάκι στην τηλεόραση και για το πότο. Ωστόσο, όλοι ξέρουμε ότι δεν είναι και η πιο υγιεινή συνήθεια και πέρα από αυτό περιέχουν και άφθονες θερμίδες. Και για το υγιεινό κομμάτι δεν μπορούμε να κάνουμε και κάτι, όμως για τις θερμίδες το συζητάμε.

Το σωστό το σπίτι έχει πάντα πατατάκια

Τα ευρήματα της νέας μελέτης

Όπως διαπίστωσε λοιπόν νέα μελέτη, μπορούμε ενώ τρώμε πατατάκια να μειώσουμε κατά 77% τις θερμίδες που παίρνουμε με έναν πολύ απλό τρόπο. Πώς; Πάμε να τα πάρουμε ένα-ένα για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα.

pexels icon0 479628

Ξεκινώντας με ένα παράδειγμα, τα 100 γραμμάρια πατατάκια με γεύση έχουν κοντά στις 530 θερμίδες και υπάρχουν και άλλα με 216 θερμίδες επίσης στα ίδια γραμμάρια. Σύμφωνα, λοιπόν, με το έργο που έκανε το Penn State Sensory Evaluation Center και δημοσιεύτηκε στο Science Direct, για να γλιτώσουμε τις θερμίδες αρκεί να μην υπάρχει κάποιο dip.

Ο συνδυασμός αυτών των δύο δίνει 77% μεγαλύτερη θερμιδική πρόσληψη και ταχύτερο συνολικό ρυθμό κατανάλωσης, σε σύγκριση με τα πατατάκια που δεν έχουν κάποιο dip. Ωστόσο με βάση τη μελέτη, αυτό δεν σημαίνει και λιγότερη ποσότητα: «Η ποσότητα που καταναλώνεται είναι η ίδια με τις φορές που υπάρχει dip» εξήγησε ο John Hayes, συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής επιστήμης τροφίμων και διευθυντής του Κέντρου Αισθητηριακής Αξιολόγησης του Penn State.

«Η προσθήκη dip στα τσιπς μπορεί να αυξήσει σημαντικά τη συνολική ενεργειακή πρόσληψη χωρίς να το καταλάβουν οι άνθρωποι». Και συμπλήρωσε: «Οι συμμετέχοντες μας κατανάλωναν την ίδια ποσότητα τσιπς ανεξάρτητα από το αν υπήρχε dip, κάτι που οδήγησε σε πολύ μεγαλύτερη ενεργειακή πρόσληψη όταν το dip ήταν διαθέσιμο».

Μάθαμε γιατί το σακουλάκι με τα πατατάκια δεν είναι ποτέ γεμάτο

Τα συμπεράσματα της έρευνας

Η ερευνητική ομάδα είχε 46 ενήλικες συμμετέχοντες, οι οποίοι επισκέφτηκαν δυο φορές το Κέντρο για να φάνε από 70 γραμμάρια πατατάκια (περίπου 2,5 μερίδες), με 1/3 του φλιτζανιού dip και χωρίς αυτό. Οι άνθρωποι αυτοί κατανάλωσαν όσα πατατάκια ήθελαν, ενώ μαγνητοσκοπούνταν και σχολίαζαν μπουκιές και «ενεργό» χρόνο φαγητού. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αυτές τις πληροφορίες για να υπολογίσουν τις μετρήσεις της «διατροφικής μικροδομής», συμπεριλαμβανομένου του ρυθμού κατανάλωσης και του μεγέθους των δαγκωμάτων.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved