Τρεις κανόνες για να ξαναμπείς δυναμικά στο ποδόσφαιρο

Ξεκινάς τα παιχνίδια με την παρέα; Δώσε βάση στην προπόνησή σου.

Ωραίο πράγμα η μπαλίτσα. Κάποιοι δεν την ξεχάσαμε με το που τελείωσαν τα σχολεία, αλλά συνεχίζουμε ακόμα. Οι περισσότεροι 5x5 και κάποιοι γενναίοι 11x11. Όμως για να γυρίσεις πίσω στο τρέξιμο μετά από κραιπάλες του καλοκαιριού, επιβάλλεται προετοιμασία.

Δώσε βάση.

 

Ποδόσφαιρο σημαίνει μόνο αντοχή;

Oι επαγγελματίες παίκτες του ποδοσφαίρου χτυπούν τακτικά επτά μίλια και όσοι παίζουν κέντρο ή εξτρέμ, πλησιάζουν και διψήφιο αριθμό. Ακόμα κι αν παίζεις έξι εναντίον έξι ή επτά εναντίον επτά σε ένα μικρότερο γήπεδο με μικρότερους στόχους, το γεγονός παραμένει: θα τρέχεις για περισσότερο από μία ώρα. Πράγμα που σημαίνει ότι το ποδόσφαιρο απαιτεί αντοχή και γερή καρδιά. Σωστά;

Όποια και αν είναι η ταχύτητα του σπριντ σου, είναι πιο σημαντικό να έχεις πρόσβαση σε αυτό παρά να κάνεις πάνω-κάτω το γήπεδο με τέλειο ρυθμό. Για να μην αναφέρουμε, τα υπερβολικά εβδομαδιαία χιλιόμετρα θα μπορούσαν να αφήσουν τα πόδια σου εξαντλημένα και επιρρεπή σε τραυματισμούς. Άρα δεν χρειάζεσαι μόνο ασκησιολόγιο αντοχής, αλλά και γερά πόδια. Don’t skip leg day λοιπόν.

 

 

Για να παίζεις γρήγορα πρέπει να το χτίσεις

Καθώς ένα γήπεδο ποδοσφαίρου είναι γενικά περίπου 90 μέτρα, η πιθανότητα να χρειαστεί να κάνετε σπριντ σε όλο το μήκος του γηπέδου περισσότερες από μία ή δύο φορές ένα παιχνίδι είναι αρκετά μικρή – ανάλογα και την θέση που παίζεις σε ένα 11x11.

Μπορείτε επίσης να σκεφτείς μια προπόνηση για την οποία εγγυήθηκε ο Rhett Lewis, ένας Αυστραλός που εργάστηκε σε επαγγελματικούς συλλόγους ποδοσφαίρου στην Αγγλία για 10 χρόνια και είναι προπονητής ποδοσφαίρου με άδεια UEFA 'A'. Ο Lewis αναζητά κάποιο συμβιβασμό μεταξύ της προπόνησης αντοχής και του σκληρού τρεξίματος. Οι οδηγίες του: «Τρέξε γύρω από το γήπεδο ποδοσφαίρου για τέσσερα λεπτά με το 80% της μέγιστης ταχύτητάς σου. Στη συνέχεια κάντε ένα διάλειμμα 30 δευτερολέπτων. Ο κύκλος πρέπει να επαναληφθεί άλλες τρεις φορές».

 

 

Η κινητικότητα παίζει ρόλο

Τα ματσάκια στη μπάλα πρόκειται να έχουν τους τραυματισμούς τους. Είναι αναπόφευκτα και μπορεί να συμβούν σοβαροί τραυματισμοί αν δεν προσέξεις ή αν δεν έχεις κάνει την κατάλληλη προετοιμασία. Για αρχή, δώσε βάση στην κινητικότητά σου. Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι γρήγορων αποφάσεων. Για να αποφύγεις να καταπονήσεις τον εαυτό σου, είναι σημαντικό να προετοιμάζεις το σώμα σου ανάλογα πριν από την προπόνηση ή έναν αγώνα. Αυτό σημαίνει να κάνεις ζέσταμα με δυναμικές διατάσεις πριν και μετά το παιχνίδι – η αποθεραπεία είναι απαραίτητη. Το κάτω μέρος της πλάτης σου θα σας ευχαριστήσει το επόμενο πρωί.

 

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved