Τι σημαίνει το γουργουρητό στο στομάχι σου;

Σίγουρα πως πεινάς, αλλά τι πρέπει να φας και τι γίνεται εκείνη την ώρα στον οργανισμό σου;

Αν ο χυμός δεν σε κάλυψε αλλά και ούτε εκείνη η μπανάνα που έφαγες για πρωινό, το στομάχι αρχίζει να διαμαρτύρεται. Είναι ένα γουργουρητό που συνοδεύεται από ένα μάγκωμα στο στομάχι που θυμίζει πόνο. Αλλά δεν είναι ακριβώς πόνος. Είναι τα άδεια τοιχώματα του στομαχιού που παρακαλάνε να γεμίσουν με φαγητό.

Φυσικά το συναίσθημα δεν είναι ίδιο και διαφέρει από οργανισμό σε οργανισμό. Αυτό το πονάκι κυμαίνεται από ελαφρώς άβολο σε αίσθηση μαχαιρώματος που γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά. Εκείνη την στιγμή ενεργοποιείται η μοτιλίνη, μία πολυπεπτιδική ορμόνη που παράγεται στο λεπτό έντερο και προκαλεί αυτό το έντονο γουργουρητό. Ταυτόχρονα η  γκρελίνη, η ορμόνη που διεγείρει την όρεξη μας, απελευθερώνεται μαζί με τη μοτιλίνη και εκτός από συσπάσεις στομάχου, αρχίζεις και νιώθεις ότι πεινάς. Πολύ.

 

 

Εάν πιστεύεις ότι αυτή τη δυσφορία την προκαλεί η δίψα σου,  πιες ένα ποτήρι νερό και δες αν η πείνα θα εξαφανιστεί μέσα στα επόμενα λεπτά. Εάν όχι, χρειάζεσαι φαγητό. Αν έχεις φαγητό μαζί σου και είναι η ώρα να φας, δεν αλλάζει κάτι στο να φας νωρίτερα. Αλλά αν όχι, ένα σνακ μπορεί να σας βοηθήσει μέχρι να έρθει η ώρα να φας κάτι πιο ουσιαστικό. Επέλεξε ένα σνακ με συνδυασμό φυτικών ινών, πρωτεΐνης και λίπους, όπως τυρί και ανάμεικτα μούρα, ένα σάντουιτς ή μπαστουνάκια χούμους και λαχανικών.

Σε κάθε περίπτωση δεν αφήνεις ποτέ το στομάχι άδειο από τη στιγμή που το ακούς να δαμαρτύρεται. Η πείνα παρουσιάζεται διαφορετικά για τον καθένα και ορισμένα σημάδια πείνας περιλαμβάνουν κόπωση, έλλειψη συγκέντρωσης και ευερεθιστότητα. Όταν δεν τρώμε και πεινάμε, έχουμε πτώση του σακχάρου στο αίμα μας. Αυτό μπορεί να επηρεάσει μέχρι και τη διάθεσή μας.

Εάν τρώτε ήδη σταθερά και εξακολουθείτε να μην μπορείτε να ανακουφίσεις την πείνα σου, δοκίμασε να προσθέσεις περισσότερες φυτικές ίνες στα γεύματά σου. Ένα διατροφικό πρότυπο υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες από πηγές δημητριακών ολικής αλέσεως ή ψωμί ολικής αλέσεως, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς ή καστανό ρύζι, μπορεί να βοηθήσει τόσο στην πείνα σου, όσο και στη διατήρηση κανονικών επιπέδων ινσουλίνης - η οποία επηρεάζει το σάκχαρο στο αίμα.

 

 

Αλλά ο περιστασιακός πόνος πείνας είναι μια απολύτως φυσική αντίδραση που συμβαίνει όταν το σώμα σου χρειάζεται περισσότερη ενέργεια από το φαγητό. Όταν ένα συναίσθημα ροκανίσματος κυριεύει το στομάχι σου, απλά πάρε το σνακ σου.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved