Πόσα κιλά μπορείς να χάσεις με ασφάλεια;

Η απάντηση ωστόσο, είναι το πόσα θεωρείται υγιές και όχι υπερβολικό.

Η απάντηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα κιλά στα οποία ήδη βρίσκεσαι. Όσο περισσότερο βάρος έχεις στο σώμα σου, τόσο περισσότερο θα χάσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα, όταν ξεκινάς για πρώτη φορά να προσπαθείς να χάσεις τα έξτρα κιλά.

Είναι τελικά δύσκολο να χάσεις;

Κάποια από αυτά είναι απλά μαθηματικά, αλλά ο μεγαλύτερος παράγοντας είναι ότι το σώμα σου προστατεύει έντονα το βάρος που ήδη έχεις - έτσι όσο περισσότερο παραμένεις σε ένα πρόγραμμα μείωσης βάρους, τόσο πιο δύσκολο είναι να δεις τα κιλά να κατεβαίνουν. Γιατί; Η απάντηση είναι απλή. Καθώς χάνουμε κιλά, ο μεταβολισμός μας -δηλαδή ο εσωτερικός «φούρνος» καύσης λίπους του σώματός μου- αρχίζει επίσης να επιβραδύνεται, με αποτέλεσμα να καίμε λιγότερες θερμίδες από ότι πριν. «Είναι σαν να βγάζεις από πάνω σου ένα  βαρύ σακίδιο. Αυτομάτως όλα γίνονται πιο εύκολα για το σώμα. Η αναπνοή απαιτεί λιγότερες θερμίδες, το περπάτημα στο δρόμο απαιτεί λιγότερες θερμίδες, όλα απαιτούν λιγότερη ενέργεια.

Όσο λιγότερο ζυγίζεις, τόσο πιο σκληρά θα κολλήσει το σώμα σου στο βάρος που έχεις, καθιστώντας σου ακόμη πιο δύσκολο να χάσεις κιλά. Ο εγκέφαλός σου ωστόσο δεν λειτουργεί έτσι ώστε να σου πει ότι «μέχρι εδώ έχεις βρει ταβάνι».  Έτσι, παρόλο που όλοι θέλουν να γνωρίζουν το ποσό βάρους που μπορούν να χάσουν σε μια εβδομάδα - και όλοι θέλουν αυτό να είναι μεγάλος αριθμός - η απάντηση δεν είναι πάντα απλή.

Διάβασε επίσης: Πώς δεν θα ξαναπάρεις τα κιλά που έχασες. 

Τελικά πόσο μπορείς να χάσεις;

To υγιές σύμφωνα με τους ειδικούς είναι από 45 γραμμάρια μέχρι περίπου 1 κιλό την εβδομάδα. Πολλοί άνθρωποι χάνουν βάρος σαν ασανσέρ. Μπορεί να χάσουν τέσσερα κιλά σε μια εβδομάδα και μετά το βάρος τους να μην αλλάξει για δύο εβδομάδες και μετά να χάσουν δύο ή τρία κιλά. Αν θέλεις να χάσεις λίπος χωρίς να χάσεις μυϊκή μάζα, θα πρέπει παράλληλα να κάνεις προπόνηση για αυξητική δύναμης.

Οπότε όλα αυτά που ακούς για την πρωτεινη, δεν είναι κούφια λόγια. Για να διατηρήσεις τους μύες σου, θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνεις αρκετή από αυτή, η οποία παρέχει απαραίτητα αμινοξέα που χρησιμοποιεί το σώμα σου για να την συνθέσει. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να πάρεις αυτή την πρωτεΐνη, από πλούσια vegan γεύματα μέχρι αβγά, κόκκινο κρέας ή πουλερικά και ψάρια πλούσια σε ωμέγα 3.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved