Η γυμναστική δεν είναι μία φάση που θα περάσεις κάποια στιγμή, είναι lifestyle ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να είναι. Ειδικά στην Ελλάδα η έννοια της γυμναστικής είναι πολύ διαστρεβλωμένη σε σχέση με αυτή που θα έπρεπε να είναι. Δεν γυμναζόμαστε δύο μήνες πριν το καλοκαίρι, γυμναζόμαστε όλον τον χρόνο συστηματικά. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, πως ειδικά για όσους έχουν δουλειά γραφείου είναι επιτακτική η φυσική άσκηση. Eπίσης, δεν πάμε γυμναστήριο μόνο για να «χτίσουμε» σώμα, πάμε για καλή υγεία και το ωραίο σώμα θα προκύψει μέσω της συστηματικής γυμναστικής. Το σίγουρο είναι πως θα έχεις ένα πιο δυνατό και σφιχτό σώμα σε σχέση με τον παρελθοντικό σου εαυτό.
Γενικά, είναι κάποιοι άνθρωποι που το ‘χουν με την άθληση, είναι άλλοι που προσπαθούν να το βρουν και είναι και άλλοι που δεν ενδιαφέρονται καθόλου. Παρακάτω θα βρεις μερικές συμβουλές για το πώς η άθληση σταδιακά θα γίνει μέρος της ζωής σου. Το θέμα είναι πως το να κάνεις γυμναστική πρέπει να γίνεται τόσο «αυτόματα», όπως η οδήγηση. Και σταδιακά θα δεις ότι όταν δεν θα αθλείσαι, θα σου λείπει.
Γυμνάσου σαν καταδρομέας και κάψε τα πάντα
1. Περπάτημα
Κοίτα το περπάτημα είναι ωφέλιμο για όλους σε όποια ηλικία και αν βρίσκονται. Μπορείς να το βάλεις στην καθημερινότητά σου και να βρεις ένα αγαπημένο σημείο στη γειτονιά σου για να το περπατάς. Βάλε έναν στόχο όπως 45 λεπτά την ημέρα και βρες την ιδανική ώρα μέσα στην ημέρα για να το κάνεις. Κάνε mute τις σκέψεις και απλά περπάτα.
2. Ασκήσεις για τους μυς
Ανεξάρτητα από το πόσο καλή είναι η φυσική σου κατάσταση, η μυϊκή μάζα με τα χρόνια θα αρχίσει να ελαττώνεται. Μειώνεται σε ποσοστό έως και 8% για κάθε δεκαετία πάνω από την ηλικία των 30 ετών. Μάλιστα, υπάρχει για αυτή την κατάσταση ο κλινικός όρος (σαρκοπενία) που περιλαμβάνει διάφορους κινδύνους που μπορεί να έρχονται με τα χρόνια. Δεν χρειάζονται υπερβολές, ακόμη και μία ή δύο προπονήσεις την εβδομάδα θα βοηθήσουν στην ενδυνάμωση του σώματος.
3. Κάνε κάτι διαφορετικό
Σίγουρα ένας συνδυασμός αερόβιας και μυϊκής γυμναστικής θα έχει αποτελέσματα. Θα υπάρξει όμως και μονοτονία. Για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις σε αυτό καλό θα ήταν πού και πού να εκπλήσσεις τον εαυτός σου με κάτι, για να τον «ξυπνάς». Για παράδειγμα, θα μπορούσες να κάνεις πεζοπορία μία φορά την εβδομάδα ή πέρα από την κλασική γυμναστική να κάνεις και κάποια άλλη δραστηριότητα όπως πολεμικές τέχνες. Κάνε μία «έρευνα αγοράς» για να βρεις κάτι που σου σου αρέσει και να το βάλεις στη ρουτίνα σου.
Τα 4 μεγαλύτερα λάθη που κάνεις όταν ρίχνεις γροθιές στο μποξ
4. Κομμάτι του εαυτού σου
Ακόμη και αν δεν ήταν κομμάτι της ζωής σου, τώρα έγινε. Οπότε επαναπροσδιορίσου. Η καλή φυσική κατάσταση για να είναι μόνιμη σημαίνει πως έχει αλλάξει η καθημερινότητά σου. Κοινώς, θα είσαι κουρασμένος από τη δουλειά, αλλά θα πας γυμναστήριο όχι γιατί πρέπει, αλλά γιατί το θέλεις. Θα έχεις χρόνο την Κυριακή και θα θες πριν το φαγητό να πας γυμναστήριο. Θα αρχίσεις σταδιακά να θες να βρίσκεις χρόνο για αυτό και όχι δικαιολογίες να μην πας. Μικρές αλλαγές, αλλά σε συστηματική βάση αρκούν για να αλλάξεις πολλά. Θα δεις πως όταν δεν θα έχεις ασκηθεί καθόλου για δύο ή τρεις ημέρες θα αποζητάς τον τρόπο για να το κάνεις.
Tip: Όλα τα παραπάνω είναι μερικές συμβουλές για να σε βοηθήσουν να μπεις στo mood της γυμναστικής. Μπορείς όμως να συμβουλευτείς γυμναστή για να σε κατευθύνει. Να θυμάσαι πως είναι πολύ σημαντικό να καταλάβεις τι σου αρέσει, γιατί τότε θα μπορέσει η γυμναστική να γίνει μέρος της ζωής σου. Έπειτα, θα αρχίσει να σε νοιάζει περισσότερο και το τι θα τρως για να έχεις ενέργεια, έτσι αλλάζει το lifestyle. Να θυμάσαι χρειάζεται συνέπεια.