Ο ανθρώπος έχει μάθει να προσαρμόζεται. Έτσι κατάφερε να επιβιώσει από τα χρόνια των σπηλαίων μέχρι σήμερα. Ωστόσο η προσαρμογή είναι ζόρικη. Όπως ακριβώς ζόρικη είναι και η ακραία ζέστη του καλοκαιριού. Εκείνη που δεν σε αφήνει να κάνεις ένα βήμα χωρίς καν να ιδρώσεις. Εκείνη η ζέστη που είναι ανυπόφορη.
Αλλά έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι συμβαίνει στο σώμα μας στον καύσωνα; Μετά από ένα όριο ζέστης και υγρασίας, δεν είναι πια δυνατό να ιδρώσουμε αρκετά γρήγορα ώστε να αποφύγουμε την υπερθερμία. Καθώς ο ήλιος αυξάνει την θερμοκρασία του αέρα, του εδάφους και των ανθρώπων, ο οργανισμός αντιδρά σε μια προσπάθεια να μειώσει τη θερμοκρασία του. Το δέρμα ιδρώνει.
Αν καίγεσαι με τον δικό μας καύσωνα πού να πας σε αυτά τα μέρη του κόσμου
Η εξάτμιση αυτού του νερού, χαμηλώνει τη θερμοκρασία του σώματος – υπό την προϋπόθεση ότι τα επίπεδα υγρασίας επιτρέπουν να γίνει αυτή η εξάτμιση. Αν ο ζεστός αέρας περιέχει υψηλά επίπεδα υγρασίας, η ανταλλαγή θερμότητας εμποδίζεται και ο οργανισμός χάνει το βασικότερο μέσο του για να επιτύχει την απαιτούμενη μείωση της θερμοκρασίας του.
Πώς μπορεί η ζέστη να βλάψει τα όργανά μας;
Ακόμη και σε επίπεδα χαμηλότερα από τα προαναφερθέντα όρια, είναι δύσκολη δουλειά για τον οργανισμό η μείωση της θερμοκρασίας του σε συνθήκες ζέστης. Η προσπάθεια του οργανισμού να αντιμετωπίσει τη ζέστη θέτει υπό πίεση την καρδιά και τα νεφρά. Σε συνθήκες καύσωνα, είναι πιθανό τα όργανα να αρχίσουν να μην λειτουργούν σωστά. Στους καύσωνες, πολλοί θάνατοι οφείλονται σε προβλήματα υγείας τα οποία επιδεινώνονται περαιτέρω εξαιτίας των ακραίων συνθηκών.
Πώς θα προστατευτούμε;
Το πρώτο βήμα είναι ο κλιματισμός. Το δεύτερο βήμα είναι το να πίνουμε νερό διότι η ενυδάτωση ελαφρύνει το βάρος σε νεφρά και καρδιά. Τέλος όχι μεγάλη σωματική κόπωση.