Στην Ελλάδα έχουμε πολλές φορές την εντύπωση πως επειδή δεν είμαστε τόσο γαλακτεροί όσο ο τουρίστες από τη βόρεια Ευρώπη, ότι έχουμε κάποιο αρχαίο ελληνικό γονίδιο που μας προστατεύει και μπορούμε να καθόμαστε σαν τις φώκιες στην παραλία με τις ώρες. Κανένα τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει στο DNA μας και μάλιστα αυτή η ψευδαίσθηση μας αφήνει και πιο εκτεθειμένους στην καταστροφική επίπτωση της ηλιακής ακτινοβολίας.
Πλέον είναι γνωστό ότι η ηλιακή ακτινοβολία είναι καταστροφική για το δέρμα μας καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να διαλέξουμε τις λιγότερο κακές ώρες για την έκθεσή μας. Σε γενικές γραμμές από τις 11 το πρωί μέχρι τις 16:00-17:00 πρέπει να αράζουμε στο bar, στο δωμάτιο με το air condition, σε κάποια ουρά δημόσιας υπηρεσίας, τέλος πάντων οπουδήποτε αλλού εκτός από το να είμαστε κάτω από μια ξαπλώστρα με απευθείας έκθεση στον Ήλιο.
Αυτός ο κανόνας δεν χωράει ερμηνείες και προσαρμογές γιατί δεν αλλάζει κάτι ουσιαστικά ανάλογα με τις συνθήκες. Η πεποίθηση που θέλει τον Αύγουστο να έχει πιο έντονη και βλαβερή ακτινοβολία από τους υπόλοιπους μήνες, είναι μύθος. Για να καταλάβουμε καλύτερα την επίδραση της UV ακτινοβολίας αρκεί να σκεφτούμε πως σε μόλις 5 λεπτά δεχόμαστε την ίδια ακτινοβολία που θα δεχόμασταν αν καθόμασταν ένα γεμάτο δίωρο 16:00 με 18:00.
Σε κάθε περίπτωση το αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον SPF 30 είναι απαραίτητο, όμως δεν αρκεί αυτό. Πρέπει να το χρησιμοποιούμε και σωστά και αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να παραλείπουμε το πρόσωπο και να μην ξεχνάμε να το ανανεώνουμε ανά δίωρο.