Το τρέξιμο πλέον δεν είναι μία ακόμα μορφή άσκησης, αλλά έχει περάσει στον κόσμο του τρόπου ζωής. Το πλήθος των δρομέων που συναντάμε καθημερινά στους δρόμους το επιβεβαιώνει συνεχώς, ακόμα και υπό τις πιο ακραίες κλιματικές συνθήκες. Στα δύο άκρα του φάσματος της θερμοκρασίας βλέπουμε μόνο τους πιο σκληροπυρηνικούς δρομείς και οι ίδιοι ορκίζονται ότι εκεί γίνεται η καλύτερη προπόνηση.
Τόσο στο κρύο, όσο και στη ζέστη, το σώμα φτάνει πιο εύκολα στα όριά του και κέρδη από την προπόνηση είναι πιο φανερά. Φυσικά για να γίνει αυτό χρειάζεται η κατάλληλη προετοιμασία για να μη βγει ξινό το τρέξιμο. Κατάλληλη προετοιμασία σημαίνει σωστή ενυδάτωση του οργανισμού κατά τη διάρκεια της προπόνησης, αλλά και πριν από αυτή. Ειδικά στην περίπτωση που σκοπεύεις να κάνεις μια μεγάλη προπόνηση στη ζέστη, πρέπει να έχεις φροντίσει να ενυδατώσεις με πολύ νερό τον οργανισμό σου από το προηγούμενο 48ώρο.
Οι θιασώτες του τρεξίματος υψηλών θερμοκρασιών σημειώνουν πως το μεγαλύτερο κέρδος από αυτό είναι η μείωση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος. Το αίμα αναγκάζεται να φεύγει από τα σπλάχνα και να κατευθύνεται προς το δέρμα που το έχει μεγαλύτερη ανάγκη. Η έλλειψη αιμάτωσης στους μύες συνεπάγεται την παραγωγή αίματος, κάτι που λειτουργεί ως φυσικό ντοπάρισμα.
Με τη σωστή ενυδάτωση ο ιδρώτας που παράγουμε είναι λιγότερο αλκαλικός και το σώμα συγκρατεί περισσότερους απαραίτητους ηλεκτρολύτες και οι παλμοί της καρδιάς πέφτουν ακόμα περισσότερο. Το σώμα μαθαίνει από αυτές τις συνθήκες και εκπαιδεύεται. Ακόμα και όταν οι θερμοκρασίες πέσουν με το καλό, τα κέρδη από αυτό το είδος προπόνησης παραμένουν για πολλούς μήνες μετά.
Οι συμβουλές που δίνονται στις φωτογραφίες δεν θα σε μεταμορφώσουν σε υπεράνθρωπο που θα μπορεί να τρέχει με 40°. Είναι κρίσιμο να θυμάσαι ότι δεν πρέπει να υπερβαίνεις τα όριά σου, γιατί εκτός από την αφυδάτωση παραμονεύει η ηλίαση, τα εγκαύματα και άλλες δυσάρεστες καταστάσεις.