Έχεις σκεφτεί να γυμναστείς χωρίς μουσική;

Η συντριπτική πλειοψηφία όσων κάνουν κάποια άσκηση φορούν ακουστικά, όμως αν δεν ακούς τίποτα τι γίνεται;

Για τους περισσότερους που φορούν ακουστικά όταν γυμνάζονται υπάρχουν μόνο θετικά από τη στιγμή που είναι μια win-win συνθήκη. Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από το να ακούσει κάποιος ένα podcast, αφού όταν δεν γυμνάζεται θα προτιμήσει να κολλήσει μπροστά από μία οθόνη. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι η μουσική με ρυθμό από 120 ως 140 bpm δρα ως μεγάλο κίνητρο για να «ανεβάσεις» ρυθμό. Αν το περιεχόμενο των στίχων έχει κάποιου είδους συνάφεια με την άσκηση, τότε η αυξάνεται ακόμα περισσότερο το όφελος. 

Ακόμα κι αν δεν στοχεύει κάποιος σε κάποιο χειροπιαστό κέρδος, η μουσική μπορεί να κάνει λιγότερο βαρετή την άσκηση. Μην ξεχνάμε ότι είναι μια κουραστική δέσμευση, τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα ορατά και εύκολα μπορεί κάποιος να λοξοδρομήσει και να λουφάρει. Η μουσική είναι το απαραίτητο καρότο στο μαστίγιο. Όμως τι γίνεται αν βγάλεις τα ακουστικά;

 

 

Η ζωή μας είναι γεμάτη από ήχους, δυστυχώς και από θόρυβο. Η άσκηση είναι ίσως η μοναδική ευκαιρία που έχεις για λίγη παραγωγική ησυχία. Το να έχεις μοναδική ηχητική υπόκρουση την αναπνοή σου ή τα μηχανήματα που χρησιμοποιείς δεν είναι τόσο βαρετό όσο ακούγεται. Η ησυχία μπορεί να πυροδοτήσει ένα εσωτερικό brainstorming. Εκτός από τις έρευνες που έχουν ανακαλύψει τα θετικά της μουσικής κατά την άσκηση, άλλες έρευνες έχουν βρει πως η μουσική μπλοκάρει τη δημιουργικότητα. Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν προσπαθείς να εστιάσεις ανάμεσα σε δυο-τρεις ιδέες και να αποφασίσεις ποια είναι η καλύτερη. Η μουσική μπορεί να αποσπάσει με τέτοιο τρόπο την προσοχή σου ώστε να μην αξιολογήσεις με την ίδια βαρύτητα τα αρνητικά και τα θετικά μιας ιδέας και να οδηγηθείς σε λανθασμένη απόφαση. 

Συνεπώς μπορεί η μουσική να σε βοηθάει με ανέμελες σκέψεις, οι οποίες μπορεί και να εξελιχθούν σε ένα πρόωρο brainstorming, όμως δεν είναι καλό όταν προσπαθείς να σκεφτείς μια λύση για κάτι συγκεκριμένο. Η άσκηση σε ήσυχο περιβάλλον είναι το πεδίο μιας τέτοιας απόφασης.

Μία άλλη παράμετρος που πρέπει να λάβεις υπόψη είναι η επίδραση της μουσικής ή ένός podcast στη διάρκεια της άσκησης. Όπως είπαμε και πιο πάνω είναι ένας καλός τρόπος για να κάνεις λιγότερο βαρετή μία άσκηση. Κάπου εκεί παραμονεύει ο κίνδυνος να ξεχαστείς και να τραβήξεις τη διάρκεια της άσκησης πολύ περισσότερο από όσο χρειάζεται ή όσο πρέπει. Προσοχή αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχεις και καλύτερο αποτέλεσμα. Ειδικά με τα podcast, αν ακούς κάτι πολύ ενδιαφέρον θα σου τραβήξει την προσοχή από την άσκηση πολύ παραπάνω από όσο θα ήθελες. Ο ρυθμός σου θα πέσει και η άσκηση θα γίνει λιγότερο αποδοτική και τα «τεμπελιάζεις». Αντίστοιχο φαινόμενο έχει παρατηρηθεί και σε όσους επιλέγουν να ακούν κάτι όση ώρα κάνουν φασίνα ή άλλες δουλειές του σπιτιού. Η χρονική διάρκεια ολοκλήρωσης των αγγαρειών μπορεί να φτάσει και τη διπλάσια σε σχέση με αν διάλεγαν να τις κάνουν σε καθεστώς ησυχίας.  

 

 

Η επίδραση της μουσικής έχει να κάνει και με τη φύση της άσκησης. Για παράδειγμα στο τρέξιμο μπορεί να μην είναι και τόσο μεγάλη γιατί έχεις χρόνο για χάσιμο. Όταν όμως κάνεις ασκήσεις με βάρη, εκεί ο ρυθμός μπορεί να πέσει δραματικά. Η έλλειψη προσοχής ώστε να βγάλεις τον επιθυμητό αριθμό επαναλήψεων, μπορεί να καταστρέψει ολόκληρη την άσκηση.  

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι κάνεις μια δοκιμή και να δεις πως ανταποκρίνεται ο οργανισμός σου κάθε φορά. Δοκίμασε την ίδια άσκηση με μουσική ή podcast και δοκίμασέ τη και στη σιωπή και αξιολόγησε την επίδραση. Τα αποτελέσματα μπορεί να σε εκπλήξουν.



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved