Οι πρώτες φθινοπωρινές βροχές μας ανάγκασαν να κατεβάσουμε από την ντουλάπα την αδιάβροχη προίκα μας, Από μπουφάν μέχρι απλά αδιάβροχα, όλα υπόσχονται να μας κρατήσουν στεγνούς και ζεστούς, τουλάχιστον μέχρι να βρεθούμε σε κάποιον στεγασμένο χώρο. Στην περίπτωση που δεν χρησιμοποιείς μουσαμάδες, τα περισσότερα αδιάβροχα υφάσματα κάνουν χρήση μιας λεπτής αδιάβροχης επίστρωσης που κρατά τις σταγόνες της βροχής στην εξωτερική τους επιφάνεια. Υπάρχει έναν κακό με αυτή την επίστρωση όμως.
Παρά τη γενική τάση που θέλει τους κατασκευαστές ρούχων να κάνουν μια γερή στροφή προς τη βιωσιμότητα, το κομμάτι της αδιαβροχοποίησης δεν προχωράει με τον ίδιο ρυθμό. Οι ανακυκλωμένες ίνες βαμβακιού, τα βιοδιασπώμενα υλικά και το συνθετικό δέρμα δίνουν τον τόνο, αλλά δεν είναι αδιάβροχα.
Ο κανόνας για την αδιάβροχη επίστρωση των ρούχων είναι οι πολυμερικές ενώσεις της ομάδας των PFAS. Η υδρόφοβη φύση τους δεν βρίσκει εφαρμογή μόνο στα αδιάβροχα ρούχα, αλλά και σε καθαριστικά ή αντικολλητικά σκεύη μαγειρικής. Τα PFAS είναι επιβαρυντικά για το περιβάλλον ήδη από στάδιο της παραγωγής τους , όπως πολλά άλλα χημικά που περιέχουν φθοριούχες ενώσεις και τα πολυμερή τους δεν είναι λιγότερα τοξικά. Το ίδιο τοξικά είναι και όταν φθείρονται τα PFAS καθώς τα πολυμερή σπάνε και τα μονομερή απελευθερώνονται στο περιβάλλον.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η ΕΕ πιέζουν για την εξάλειψη των PFAS από τα ρούχα και οι μεγάλες outdoor εταιρείες έχουν υποσχεθεί πως πολύ σύντομα θα βρεθεί εναλλακτική για τα PFAS η οποία θα είναι και βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον. Μέχρι τότε καλό σε περίπτωση που πας να αγοράσεις κάποιο αδιάβροχο μπουφάν να αναζητήσεις το ταμπελάκι με τα υλικά κατασκευής και να διαλέξεις κάποιο με την ένδειξη PFAS free, είναι καλό και για σένα και για τον πλανήτη.