Τα πιο ιδιαίτερα πασχαλινά έθιμα των ελληνικών νησιών

Το Πάσχα στη χώρα μας γιορτάζεται ποικιλοτρόπως.

 

Το Πάσχα γιορτάζεται από άκρη σε άκρη στη χώρα μας και μάλιστα με κάποια έθιμα που είναι περίεργα και αφορούν κυρίως νησιά. Παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικά από τα πιο περίεργα έθιμα που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στα νησιά μας. Συγκεντρώσαμε κάποια από αυτά για να πάρεις μία γεύση από νησιωτικό αέρα και να μάθεις ό,τι δεν ξέρεις.

Ποιο είναι τελικά το ιδανικό γλυκό για μετά το αρνί;

 

Πάτμος

Το «Ιερό Νησί» και είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη θρησκεία μας. Ειδικότερα, τη Μεγάλη Παρασκευή γίνεται ράντισμα των νοικοκυρών με ντόπιο ανθόνερο. Την Κυριακή του Πάσχα στην Ακολουθία της Αγάπης το Ευαγγέλιο απαγγέλλεται σε επτά γλώσσες και στα αρχαία ομηρικά ελληνικά. Ακόμη, στο τέλος της λειτουργίας, ο ηγούμενος μοιράζει κόκκινα αυγά στους πιστούς.

 

 

Χίος

Από τα πιο παράξενα πασχαλινά έθιμα είναι ο ρουκετοπόλεμος στον Βροντάδο, όπου βρίσκει τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία, αναβιώνει κάθε χρόνο το βράδυ της Ανάστασης φέρνοντας αντιμέτωπες τις δύο εκκλησίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής.

Το ελληνικό Πάσχα είναι πάντα για μερακλήδες

Κύθνος

Το Μεγάλο Σάββατο, μετά την Ανάσταση, μοιράζεται στους πιστούς το «συγχώριο». Πρόκειται για ψητό κρέας που προσφέρεται εις άφεση αμαρτιών των νεκρών, των οποίων η ψυχή «καθαρίζει». Τη Δευτέρα του Πάσχα, υπάρχει το έθιμο η «Κούνια της Λαμπρής».

Σκιάθος

Εδώ η Μεγάλη Παρασκευή και ειδικότερα η Ακολουθία του Επιταφίου ξεκινάει στη 01.00 και η περιφορά της στις 04:00. Η τελευταία ολοκληρώνεται στις 05:30 το ξημέρωμα με τη συμμετοχή πολλών πιστών, παρά το γεγονός ότι είναι πια ξημερώματα. Η ολοκλήρωση της περιφοράς, σηματοδοτεί την αναπαράσταση της Καθόδου στον Άδη. Τη Δευτέρα του Πάσχα και μετά την πρωινή λειτουργία, πραγματοποιούνται ιππικοί αγώνες κατά μήκος της λίμνης του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται κοντά στο ομώνυμο ξωκλήσι.

Κέρκυρα

Πρόκειται για ένα από τα πιο ξακουστά έθιμα της χώρας μας και πρόκειται για έναν συνδυασμό ενετικής και ορθόδοξης παράδοσης. Οι Κερκυραίοι πετάνε πήλινα κανάτια, αφού πρώτα τα έχουν στολίσει με κόκκινες κορδέλες, από τα μπαλκόνια τους με το σήμα της πρώτης Ανάστασης στις δώδεκα το μεσημέρι.

 

 



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved