O James Bond «σκότωσε» τον Ian Fleming

Η δημιουργία του James Bond ήταν ευχή για τον Ian Fleming. Ήταν όμως και η κατάρα του.

Όπως μας έχει δείξει η ιστορία, πάνω στην εμμονή της επιτυχίας, την προοπτική ενός story με πολλές πτυχές, ιδιαιτερότητες και βάθος χαρακτήρα, αρκετοί καλλιτέχνες έχασαν τον εαυτό τους όταν έγιναν ένα με την πλοκή ή τον πρωταγωνιστή τους. Το «χτίσιμο» ενός ήρωα δεν είναι ποτέ απλή υπόθεση, ιδιαίτερα όταν έχει μέσα στοιχεία βγαλμένα από τα βάθη της ψυχής του δημιουργού του, απωθημένα από τη ζωή του ή βιώματα από τις κακουχίες που έχει περάσει. Μπορεί για τον Ian Fleming ο James Bond να τον έκανε γνωστό στα πέρατα του κόσμου, δεδομένα όμως ήταν και ένας σοβαρός λόγος που άρχισε να χάνει τον εαυτό του.

 

 

Ο Fleming ως κατάσκοπος των Βρετανών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ξεκίνησε τη σειρά βιβλίων του 007 η οποία εξελίχθηκε στο μακροβιότερο κινηματογραφικό franchise όλων των εποχών, μετρώντας 24 ταινίες και μία ακόμα (No Time to Die) που ακόμα περιμένουμε να βγει στις αίθουσες.

 

 

Αναμφίβολα οι τόνοι μελάνι που έριξε ο Fleming δημιούργησαν τον απόλυτο ήρωα της ποπ κουλτούρας που και μπορεί να επιζήσει από κάθε δύσκολη κατάσταση, και να φέρει εις πέρας την πιο δύσκολη αποστολή της MI6 ενώ στο φινάλε θα αποχωρήσει έχοντας κατακτήσει το κορίτσι. Του λείπει κάτι;

Ωστόσο μέσα στην τελειότητα του ήρωά του, τις αποστολές, το μαεστρικό παιχνίδι πόκερ, τα υπέροχα αμάξια και γκάτζετ, αλλά και τις γυναικείες κατακτήσεις, ο Fleming απορροφόθηκε σε τόσο μεγάλο βαθμό που αμέλησε κάτι άλλο πιο σημαντικό και από τον 007. Τον ίδιο του τον εαυτό.

«Ο James Bond ήταν ο “Frankenstein” του Ian» έχει δηλώσει επανειλημμένα η σύζυγός του, Ann, βλέποντάς τον να «χάνει» τον εαυτό του καθημερινά.

«Η περιπέτεια του Bond που περιέγραφε στο βιβλίο τον είχε συνεπάρει. Αυτή τον σκότωσε» έλεγε η κυρία Fleming, βλέποντας τελικά τον σύζυγό της να χάνει τη ζωή του στα 56 του χρόνια.

 

flemings

 

Η «ευλογία» που εξελίχθηκε σε κατάρα

Ο Fleming σύμφωνα με τα όσα έχει υποστηρίξει η σύζυγός του έπαθε πραγματική εμμονή με τον 007 και η επιτυχία των ιστοριών του δημιούργησε τόσο μεγάλη φρενίτιδα στους εκδότες και τους σκηνοθέτες οι οποίοι περίμεναν με ανυπομονησία  την επόμενη μεγάλη περιπέτεια του διασημότερου όπλου της Αυτού Μεγαλειότητος.

Πατώντας πάνω στη συγκεκριμένη επιτυχία προσπάθησε να απλώσει το ταλέντο του δημιουργώντας και άλλους ήρωες πέρα από τον James Bond ωστόσο οι απόπειρές του δεν τύχαιναν ποτέ θερμής υποδοχής από κανέναν εκδότη ή το κοινό. Η κατάσταση αυτή λοιπόν τον «βύθισε» παραπάνω στον «πλανήτη» Bond με αποτέλεσμα να συνεχίσει να καταλαμβάνεται από την επήρειά του, σαν να ήταν το «Bond Girl» που εξουσιάζεται από τις κινήσεις του Βρετανού γόη.

Η «βουτιά» του Fleming βέβαια ευθυνόταν στο γεγονός ότι τα βιώματά του από τον πόλεμο και η βαρετή (για εκείνον) δουλειά ως δημοσιογράφος του προκαλούσαν μια τεράστια «τρύπα» στη ζωή, μέχρι να του έρθει η επιφοίτηση και να ξεκινήσει μία ιστορία για έναν Βρετανό κατάσκοπο, όπως ήταν και εκείνος άλλωστε.

 

 

Η μελαγχολία και η μιζέρια στην οποία βρισκόταν έδωσε τη σκυτάλη σε μια ατέρμονη εργασία κάθε πρωί στο γραφείο του, η οποία έληγε αργά το βράδυ δίχως να πει κουβέντα σε κανέναν.

 

«Από τότε, έχασα τον άνδρα μου», έλεγε η Αnn...

Ο James Bond είχε τεράστια επιτυχία και τα βιβλία γίνονταν ανάρπαστα κάθε φορά που έβγαιναν σε κυκλοφορία. Το 1962 μάλιστα έγινε η πρώτη ταινία με τίτλο «Dr. No» και μέχρι σήμερα συνεχίζει να αποτελεί πόλο έλξης για κάθε «φίλο» των κατασκοπικών ταινιών. Η φρενίτιδα γύρω από το επώνυμο με τα τέσσερα γράμματα, ουσιαστικά δημιούργησαν τέτοια εμμονή στον Fleming που εξέδιδε ένα βιβλίο κάθε χρόνο.

Ακόμα όμως και το πιο λαμπρό μυαλό πρέπει να έχει τις στιγμές χαλάρωσής του, το χρόνο να απορροφηθεί από άλλα ερεθίσματα και συνήθειες. Οι γιατροί του είχαν συστήσει να ξεκουραστεί, εκείνος όμως εργαζόταν αδιάκοπα. Μέσα σε διάστημα 12 ετών ο Fleming έγραψε συνολικά 15 διαφορετικά μυθιστορήματα και δυστυχώς στις 12 Αυγούστου του 1964 όταν η καρδιά του πλέον να δέχεται αίμα. Ο «πατέρας» του James Bond δεν βρισκόταν πλέον εν ζωή, έχοντας προλάβει να δει μονάχα δύο δημιουργήματά του στη μεγάλη οθόνη (Dr. No και From Russia with Love).

 

Παίξε εδώ το κουίζ αν έχεις διαβάσει τα βιβλία του Ian Fleming.

Εν τέλει ο James Bond έδωσε νόημα στη ζωή του Fleming σπάζοντας την μονοτονία και τη μιζέρια του. Το όνομα «Fleming» θεωρείται σήμερα ιερό στους κύκλους της λογοτεχνίας, τους λάτρεις των  κατασκοπικών ιστοριών και του απόλυτου πράκτορα της Έβδομης Τέχνης. Ακόμα και αν τελικά το τίμημα ήταν βαρύ.

Διότι μέσα από τη φήμη που του προσέφερε «ήταν ο James Bond εκείνος που τον σκότωσε τελικά». Τάδε έφη, Ann Fleming.

  



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved