Η Αλ Χιλάλ ιδρύθηκε το 1957 και αποτελεί έναν από τους ιστορικούς συλλόγους του αραβικού ποδοσφαίρου. Έχει κατακτήσει τα πάντα αναφορικά με αφρο-ασιατικούς τίτλους και κάποτε θα μπορούσε να δηλώνει το αφεντικού του Κόλπου. Ωστόσο μέχρι οι Άραβες να δείξουν πραγματικό ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο, τα λεφτά που έπεφταν ήταν μόνο για να κάνουν «τοπική φιγούρα». Την τελευταία δεκαετία έχουν μπει δυναμικά στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Και αφού οδήγησαν την Μάντσεστερ Σίτι στην κορυφή της Ευρώπης και έριξαν πολλά δις ευρώ στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, τώρα θέλουν να φέρουν στο επίκεντρο του κόσμου το ποδόσφαιρο της Αραβίας.
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο πήρε την απόφαση να φορέσει τη φανέλα της Αλ Νασρ και βρέθηκε η «κερκόπορτα». Ο Λιονέλ Μέσι μπορεί να μην ψήθηκε και να τον κέρδισε το Μαϊάμι και η Ίντερ του Ντέιβιντ Μπέκαμ, ωστόσο οι Άραβες είναι πεισματάρηδες. Ρίχνουν το χοντρό πακέτο για να πείσουν τον Κιλιάν Εμπαπέ να πάρει μεταγραφή στην Αλ Χιλάλ, έστω για έναν χρόνο. Κάτι σαν one night stand αλλά στο πιο αθλητικό. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Sky Sports, η Παρί Σεν Ζερμέν έχει απαντήσει θετικά στην πρόταση 300.000.000 ευρώ για τη μετακόμιση του Γάλλου superstar στην Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας και για να πείσει τον ποδοσφαιριστή του δίνει 700.000.000 ευρώ!
BREAKING: PSG have accepted Al Hilal's £259m offer for Kylian Mbappe ??✅ pic.twitter.com/i78jAwS1QP
— Sky Sports News (@SkySportsNews) July 24, 2023
Εσύ τι θα έκανες; Ρητορικό το ερώτημα, ξέρουμε ήδη την απάντηση.
Ωστόσο αρκεί ένας κούκος να φέρει την «Αραβική Άνοιξη»; Πρόσφατα ο Κριστιάνο Ρονάλντο σε μία στιγμή «μετριοφροσύνης» είπε πως οπουδήποτε πηγαίνει δημιουργεί μεγάλο ενδιαφέρον, προσθέτοντας πως σε έναν χρόνο η αραβική λίγκα θα ξεπεράσει την τουρκική και την ολλανδική. Τον ίδιο δρόμο φορώντας την φανέλα της Αλ Χιλάλ ακολούθησαν οι Ρούμπεν Νέβες και Καλιντού Κουλιμπαλί. Δεν μπορείς να τους αδικήσεις. Η χλίδα είναι ο κανόνας στη Σαουδική Αραβία, ωστόσο οτιδήποτε λάμπει δεν είναι χρυσός. Για να καταφέρεις να απειλήσεις το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο δεν χρειάζεται μόνο χρήμα. Χρειάζεται πλάνο, χρόνος και εκπαίδευση του κοινού.
Οι Αραβίδες απολαμβάνουν την ελευθερία στα γήπεδα του Μουντιάλ
Πέρα από τα χρήματα, το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι η οπαδική του βάση. Ένα ντέρμπι ανάμεσα σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Λίβερπουλ, σε Ρεάλ Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα, σε Σέλτικ – Ρέιντζερς, σε Παναθηναϊκό – Ολυμπιακό δεν είναι το ίδιο με το Αλ Χιλάλ – Αλ Νασρ. Δεν υπάρχει η οπαδική κουλτούρα που έχει γαλουχήσει πολλές γενιές στην Ευρώπη. Στο MLS κάνουν show, στη Σαουδική Αραβία κάνουν επίδειξη, αλλά στην Ευρώπη παίζουν ποδόσφαιρο.
Οι κορυφαίες ακαδημίες βρίσκονται στην Γηραιά Ήπειρο. Όλοι οι παίκτες έχουν όνειρο να αγωνιστούν στο Champions League. Να φορέσουν τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μίλαν. Για να φτάσουμε στο σημείο να γεννιούνται μεγάλοι ποδοσφαιριστές στην Αραβία, να έχουν όνειρο να αγωνιστούν στο Champions League Ασίας και να φορέσουν τη φανέλα με το σήμα της Αλ Χιλάλ θέλει δουλειά. Η κάνουλα με τα εκατομμύρια κάποτε θα κλείσει. Και το αραβικό όνειρο θα γίνει άμμος.