associated press Διατροφολόγος: "Αν είστε από τους ανθρώπους που καταψύχουν το ψωμί, τρώτε πολύ υγιεινά"

Το κλειδί βρίσκεται στο άμυλο που αποτελεί περισσότερο από το 80% της περιεκτικότητας σε αλεύρι σίτου και στη διαδικασία ανάδρομης αποικοδόμησης.

Η κατάψυξη των τροφίμων είναι συνηθισμένη σε πολλά νοικοκυριά, όχι μόνο για την παράταση της διάρκειας ζωής αλλά και για τη βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων. Για παράδειγμα, όταν πρόκειται για ψάρια, η κατάψυξη είναι σημαντική για την εξάλειψη των παρασίτων από το ανισάκι. Στην περίπτωση των φρούτων και των λαχανικών, από την άλλη πλευρά, βοηθά στη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αλλά πέρα από τη διατήρηση, αυτή η διαδικασία μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να προσφέρει πρόσθετα οφέλη για την υγεία. Αυτό συμβαίνει σε ένα κοινό φαγητό όπως το ψωμί, όπως εξηγεί η διατροφολόγος και εκπαιδευτικός Beatriz Gonzalez και αναφέρει το Europa Press.

 

 

Σ' ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο λογαριασμό της στο TikTok, η Gonzalez επισημαίνει ότι η κατάψυξη του ψωμιού πριν το φάει μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη μικροχλωρίδα του εντέρου. "Είσαι από τους ανθρώπους που παγώνουν το ψωμί και το ξεπαγώνουν όταν το τρως; Τότε πρέπει να πω ότι ταΐζετε τα βακτήρια στο έντερό σας με πολύ υγιεινό τρόπο", λέει ο ειδικός.

Μήπως να αρχίσεις να φτιάχνεις το δικό σου ψωμί;

Το κλειδί γι' αυτό το όφελος βρίσκεται στη σύνθεση του ψωμιού, καθώς το αλεύρι σίτου αποτελείται από περίπου 80% άμυλο. Σύμφωνα με τον διατροφολόγο, το άμυλο υποβάλλεται σε διαδικασία ανάδρομης αποικοδόμησης όταν το ψωμί παγώσει, κάτι που σημαίνει ότι αλλάζει η δομή του και γίνεται "είδος ίνας" που τα έντερα δεν μπορούν να απορροφήσουν πλήρως.

Αυτό το τροποποιημένο άμυλο, που ονομάζεται ανθεκτικό άμυλο, φτάνει στο παχύ έντερο όπου τα βακτήρια του εντέρου το χρησιμοποιούν ως τροφή και σχηματίζουν μια ένωση σημαντική για την υγεία του πεπτικού: βουτυρικό, ένα λιπαρό οξύ βραχείας αλυσίδας με σημαντικό αντιφλεγμονώδες ρόλο που συμβάλλει στην ευεξία του εντέρου. Εκτός από τα οφέλη για τη μικροχλωρίδα, η διατροφολόγος επισημαίνει ότι η κατάψυξη του ψωμιού είναι επίσης μια αποτελεσματική στρατηγική για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, ένα αυξανόμενο πρόβλημα στα νοικοκυριά. Η απόψυξη του ψωμιού όπως χρειάζεται το αποτρέπει από το να χαλάσει, επιτρέποντάς του να χρησιμοποιηθεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων του και αποφεύγοντας την πρόωρη απόρριψή του.

 

 

Για να αυξήσετε τα οφέλη αυτής της μεθόδου, η Gonzalez συνιστά να επιλέγετε ψωμί ολικής αλέσεως, καθώς η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι υψηλότερη και να το συνδυάζετε με άλλα υγιεινά τρόφιμα. "Αν το ψωμί είναι ολικής αλέσεως και προσθέσετε αβοκάντο, ελαιόλαδο, ντομάτα και χούμους, έχει κάνει ήδη τη δουλειά", καταλήγει η ειδικός.



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved