Υπήρχαν πολλές σκέψεις σχετικά με το πού μπορούν να χρησιμεύουν οι μύες των ανθρώπινων αυτιών, καθώς οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι πρόγονοί μας σταμάτησαν να τους χρησιμοποιούν πριν από εκατομμύρια χρόνια. Νέα έρευνα φαίνεται ότι βρήκε τελικά τη χρησιμότητά τους.
Ιδού τι λέει η μεγαλύτερη μελέτη στον κόσμο για την επίδραση της κάνναβης στη μνήμη
Από την αρχή…
Καθώς με τα χρόνια οι άνθρωποι έγιναν πιο ικανοί στα οπτικά και φωνητικά συστήματα, η εξελικτική πίεση για να κινήσουν τα αυτιά τους σταμάτησε. Αυτό έκανε τους μυς του αυτιού να γίνουν υπολειπόμενοι, σκέφτηκαν οι επιστήμονες. Αλλά τώρα οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτοί οι μύες έχουν μια λειτουργία: Ενεργοποιούνται όταν προσπαθούμε να ακούσουμε ανταγωνιστικούς ήχους.
«Υπάρχουν τρεις μεγάλοι μύες που συνδέουν το αυτί με το κρανίο και το τριχωτό της κεφαλής και είναι σημαντικοί για το κούνημα του αυτιού», είπε ο ένα από τους συγγραφείς της μελέτης Andreas Schröer από το Πανεπιστήμιο του Saarland στη Γερμανία.
«Αυτοί οι μύες, ιδιαίτερα ο ανώτερος αυτιαίος μυς, παρουσιάζουν αυξημένη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια κοπιαστικών εργασιών ακρόασης». Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Neuroscience, διαπίστωσε ότι αυτοί οι μύες εμπλέκονται πιθανότατα ως μέρος ενός μηχανισμού προσπάθειας όταν προσπαθούμε να δώσουμε προσοχή.
Για να δοκιμάσουν τη λειτουργία των μυών, οι ερευνητές πήραν 20 άτομα χωρίς προβλήματα ακοής. Χρησιμοποίησαν ηλεκτρομυογράφο, ο οποίος μετρά την ηλεκτρική δραστηριότητα στους μύες, για να βοηθήσει στον εντοπισμό της δραστηριότητας των αυτιών μυών των συμμετεχόντων καθώς άκουγαν προσεκτικά.
Έρευνα: Οκτώ στους δέκα Έλληνες έχουν χάλια ψυχολογία επειδή δεν έχουν λεφτά
Για τα αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα που προέκυψαν είναι ότι η αντιληπτή προσπάθεια ακρόασης των συμμετεχόντων αυξάνονταν καθώς ο εκάστοτε ήχος μετακινούνταν από το πιο εύκολο στο πιο δύσκολο. Η ομάδα αυτό που βρήκε είναι ότι η δραστηριότητα στους άνω ωτικούς μύες, οι οποίοι σηκώνουν το αυτί προς τα πάνω και προς τα έξω, ήταν μεγαλύτερη στις πιο δύσκολες συνθήκες ακρόασης παρά στις εύκολες και μέτριες συνθήκες. Επισήμαιναν επίσης ότι οι οπίσθιοι αυτιαίοι μύες, που τραβούν το αυτί προς τα πίσω, ήταν πιο ενεργοί όταν οι ήχοι έβγαιναν πίσω από τον συμμετέχοντα παρά μπροστά του. Δεν είναι σαφές, ωστόσο, εάν η μυϊκή δραστηριότητα συνδέεται άμεσα με την αποτελεσματικότητα της ακοής.