Η σημασία του ελέγχου ωοθηκικού αποθέματος και της AMH για τη διατήρηση της γονιμότητας

Η υπογεννητικότητα αποτελεί μια αυξανόμενη πρόκληση στην Ελλάδα, με σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις. Σε απάντηση, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα μια σειρά μέτρων, όπως η δωρεάν εξέταση της Αντιμυλλέριου Ορμόνης (AMH) για γυναίκες ηλικίας 30-35 ετών, προσφέροντας τους πολύτιμα δεδομένα για την αναπαραγωγική τους υγεία. Πρόκειται για μια κίνηση που ενισχύει την πρόληψη και την ενημέρωση, προσφέροντας σημαντική υποστήριξη στον οικογενειακό προγραμματισμό, είτε μέσω της κρυοσυντήρησης ωαρίων είτε μέσω της έγκαιρης απόφασης για απόκτηση παιδιών.

Είναι γεγονός ότι o σύγχρονος τρόπος ζωής έχει οδηγήσει στην καθυστέρηση της τεκνοποίησης η οποία, όμως, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της γονιμότητας των γυναικών, ειδικά μετά την ηλικία των 35 ετών.

Τι είναι η AMH και γιατί είναι σημαντική;

Η AMH είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από τα ωοθυλάκια και παρέχει σημαντικές πληροφορίες για το ωοθηκικό απόθεμα μιας γυναίκας. Συγκεκριμένα, τα επίπεδα της AMH στο αίμα δείχνουν το μέγεθος του αποθέματος ωαρίων, βοηθώντας στην εκτίμηση της γονιμότητας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε, ότι η AMH δεν προβλέπει απαραίτητα τη δυνατότητα φυσικής σύλληψης στο παρόν, καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα και την ικανότητα σύλληψης.

Συνδυασμός της AMH με την καταμέτρηση αρχέγονων ωοθυλακίων (AFC)

Για την ακριβέστερη εκτίμηση της γονιμότητας, η μέτρηση της AMH πρέπει να συνοδεύεται από το Antral Follicle Count (AFC), μια υπερηχογραφική εξέταση που μετρά τον αριθμό των αρχέγονων ωοθυλακίων στις ωοθήκες. Το AFC, σε συνδυασμό με τα επίπεδα της AMH, δίνει μια πληρέστερη εικόνα του ωοθηκικού αποθέματος στον γυναικολόγο αναπαραγωγής. Ο συνδυασμός αυτών των εξετάσεων βοηθά στην εκτίμηση της γονιμότητας ή της ανάγκης για κρυοσυντήρηση ωαρίων.

Η σημασία της κρυοσυντήρησης ωαρίων

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μια αξιόλογη επιλογή για τις γυναίκες που επιθυμούν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους και να αναβάλλουν την τεκνοποίηση. Η εξέταση της AMH είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και για γυναίκες που δεν έχουν ακόμα βρει τον κατάλληλο σύντροφο, αλλά επιθυμούν να κάνουν οικογένεια στο μέλλον. Γνωρίζοντας την κατάσταση του ωοθηκικού αποθέματος, ο γυναικολόγος αναπαραγωγής μπορεί να προβλέψει την αποδοτικότητα της κρυοσυντήρησης ωαρίων και να προσαρμόσει αντίστοιχα τα ιατρικά πρωτόκολλα. Ταυτόχρονα, οι γυναίκες μπορούν να αποφασίσουν τεκμηριωμένα εάν θα προχωρήσουν σε κατάψυξη ή σε άλλες λύσεις, έχοντας αυτά τα ωάρια ως «δίχτυ ασφαλείας» σε περίπτωση δυσκολιών αργότερα.

23ferhyij

Δρ. Μιχάλης Μπομπότης, MRCOG, Μαιευτήρας, Χειρουργός Γυναικολόγος εξειδικευμένος στην ενδοσκοπική και ρομποτική χειρουργική και την υπογονιμότητα. Επιστημονικός υπεύθυνος στη ΜΙΥΑ Βιοδημιουργία.

Οικογενειακός προγραμματισμός και σωστή συμβουλευτική

Η εξέταση της AMH και του AFC είναι πολύτιμα εργαλεία για τις γυναίκες που επιθυμούν να κάνουν ενημερωμένες επιλογές για τον οικογενειακό τους προγραμματισμό. Ωστόσο, εξίσου σημαντική είναι η συμβουλευτική από έναν γυναικολόγο αναπαραγωγής, που θα τις βοηθήσει να ερμηνεύσουν σωστά τα αποτελέσματα και να εξετάσουν τις επιλογές τους με βάση τις προσωπικές τους ανάγκες και στόχους. Στη ΒΙΟΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ αναδεικνύουμε τη σημασία της έγκαιρης εξέτασης του ωοθηκικού αποθέματος και της προληπτικής κατάψυξης ωαρίων, πρακτική που δεν ήταν ευρέως γνωστή έως τώρα.

 

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved