Νέα έρευνα εξηγεί αν η πίεση σε κάνει αποδοτικό

Τελικά, γινόμαστε καλύτεροι δουλεύοντας κάτω από πίεση;

 

Και σε ποιον δεν έχει τύχει να κάνει ένα λάθος υπό πίεση ή βασικά για να είμαστε και πιο συγκεκριμένοι να πει: «Αγχώθηκα και δεν τα σκέφτηκα σωστά τα πράγματα ή ότι από το άγχος μου δεν καταλάβαινα τι ελεγα». Από τα μαθητικά χρόνια μέχρι σήμερα, οι φορές που πιεστήκαμε ήταν άπειρες, όμως εκεί βρίσκεται και ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας, υπό πίεση να παραμείνεις ψύχραιμος.

Πώς θα κοντράρεις στα ίσα το άγχος σου και θα το νικήσεις

Αρχικά, υπάρχουν άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι λειτουργούν καλύτερα σε ένα «πλαίσιο» άγχους, ωστόσο για τους περισσότερους από εμάς, βρισκόμαστε στον αντίποδα. Αυτό μπορεί να γίνει σε διάφορα περιβάλλοντα, από τη δουλειά ή τη ζωή στο σπίτι μέχρι και στα στα χόμπι μας.

Και όλα αυτά οδηγούν σε ένα μεγαλύτερο ερώτημα: Γιατί τόσοι πολλοί από εμάς πνίγονται από τη πίεση, παρόλο που έχουμε κάνει κάτι παρόμοιο κάτω από λιγότερο αγχωτικές συνθήκες;

Αυτή η ερώτηση βρίσκεται στο επίκεντρο μιας εργασίας που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Neuron. Με τίτλο «A neural basis of choking under pressure», η μελέτη επικεντρώθηκε σε μια ομάδα πιθήκων -rhesus- στην οποία ανατέθηκε ένα πολύπλοκο έργο με μεγάλη ανταμοιβή.

 

 

Οι επιστήμονες, τα ευρήματα διαπίστωσαν ότι: «Η μεγάλη ανταμοιβή αυξάνει τη νευρική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και στη συνέχεια περνά σε μια ζώνη βέλτιστης απόδοσης».

Με άλλα λόγια, η υπερβολική πίεση μπορεί να σε αφήσει πολύ απασχολημένο για να πετύχεις τον στόχο σου.

Σε ένα πρόσφατο άρθρο στο «Nature» διερευνήθηκαν τα ευρήματα των επιστημόνων σε βάθος. Μελετώντας τους πιθήκους, αναφέρεται, ότι οι επιστήμονες τους ζήτησαν να κάνουν ορισμένες εργασίες και να τους ενημερώσουν πόσο μεγάλη ανταμοιβή θα έπαιρναν. Για τις εργασίες με τις μεγαλύτερες ανταμοιβές, οι επιστήμονες βρήκαν λιγότερη κινητική προετοιμασία στους εγκεφάλους των πιθήκων - κάτι που τους οδήγησε σε χειρότερες επιδόσεις από το αναμενόμενο σε αυτές τις καταστάσεις.

Τριχόπτωση: Το λάθος που κάνεις και χάνεις τα μαλλιά σου

Το επόμενο βήμα για την έρευνα; Εξετάζοντας πώς εφαρμόζονται αυτές οι ίδιες αρχές στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Είτε σε ένα γραφείο είτε σε ένα άθλημα, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χρήσιμα. Εξάλλου και ποιος δεν έχει αισθανθεί τα κάνει όλα χάλια σε καθεστώς άγχους;

Για αυτό προσπάθησε να μείνεις ψύχραιμος.

 

 



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved