Το σουβλάκι είναι μια τεράστια συζήτηση. Ο περισσότερος κόσμος, είτε βρίσκεται είτε όχι στη διατροφή, έχει στο μυαλό του μια πολύ συγκεκριμένη οπτική για το σουβλάκι που παραγγέλνει. Και είναι λογικό. Γιατί από τη μια το σουβλάκι δεν είναι το χειρότερο γεύμα που μπορείς να φας σε επίπεδο γρήγορου φαγητού, αλλά και ταυτόχρονα προτιμάς να μην φας καθόλου παρά κάποιος να στο «πειράξει».
Ωστόσο αυτό το οποίο διαφέρει είναι το πόσο αυστηρά κάνει κάποιος την διατροφή του. Αν έχει cheat day το πιο πιθανό είναι πως ο διατροφολόγος έχει δώσει ήδη τις εντολές του. Αν ωστόσο είμαι από εκείνες τις μέρες που όλοι σε πρήζουν να πάρεις κάτι έστω για την παρέα και εσύ αισθάνεσαι άσχημα γιατί έχεις βάλει πολύ σοβαρό στόχο, ας δούμε τι μπορείς να κάνεις για αυτό. Τι περιέχει ένα σουβλάκι μέσα πώς μπορείς να το αλλάξεις και πόσο πραγματικά «βλαβερό» είναι.
Το κρέας
Aυτό που σίγουρα είναι απαγορευτικό είναι οτιδήποτε περιλαμβάνει χοιρινό. Οπότε τα τυλιχτά με πανσέτα, γύρο χοιρινό, λουκάνικα, κοντοσούβλια και αρνιά ή ακόμη και παστουρμά που βάζουν κάποια κεμπαπτζίδικα, είναι αυτά που προσθέτουν λίπος. Δεν συμβαίνει το ίδιο με το φιλέτο κοτόπουλο, το μπιφτέκι κοτόπουλο, τον γύρο γαλοπούλα που έχουν αρχίσει και βάζουν κάποια ψητοπωλεία και τα καλαμάκια κοτόπουλο (ο διατροφολόγος θα σου πει να πάρεις από στήθος, αλλά να φας μια φορά από μπούτι δεν έγινε και τίποτα).
Τα γύρω-γύρω
Αν σου αρέσουν οι ντομάτες, το κρεμμύδι ή το καρότο και το τζατζίκι ή το γιαούρτι (και προσοχή γιατί η σως γιαουρτιού δεν είναι το ίδιο), είσαι μια χαρά. Όμως οι μαγιονέζες, οι λοιπές σως και φυσικά οι πατάτες, είναι το χειρότερο για να βάλεις μέσα. Αλλά ούτως ή άλλως αυτοί που ξέρουν δεν βάζουν πατάτες στο σουβλάκι έτσι κι αλλιώς. Η κίτρινη σως έχει περίπου 90 θερμίδες και η μαγιονέζα περίπου 200. Οπότε όχι. Το γιαούρτι μόλις 25, ενώ τα αδέρφια μας στη Θεσσαλονίκη κάτι ξέρουν που βάζουν κέτσαπ και μουστάρδα, αφού είναι περίπου 20 θερμίδες το καθένα. Καλή φάση.
Η πίτα
Και εδώ πάμε στον μεγαλύτερο εχθρό που απειλεί το σουβλάκι της καρδιάς μας. Περίπου. Οι περισσότεροι μέχρι σήμερα που θέλετε να κάνετε αυστηρή διατροφή, παραγγέλνετε το τυλιχτό με αλάδωτη πίτα και μάλιστα να είναι σικάλεως. Στο πρώτο κάνετε μια χαρά. Το δεύτερο δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία. Μια μεσαίου μεγέθους πίτα έχει περίπου 200 θερμίδες. Αν ωστόσο ψήστης τη βουτήξει μέσα στο λάδι, μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 350. Η πίτα ολικής λοιπόν δεν έχει ιδιαίτερη διαφορά. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι να ζητήσεις την πίτα σου αλάδωτη και να γλυτώσεις τις έξτρα θερμίδες.
Τελικά τι κάνεις;
Τελικά όπως θα σου πει και ένας σοβαρός διατροφολόγος, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να φθάσει ένα πίτα γύρο χοιρινό με απ’ όλα μία φορά την εβδομάδα. Το πρόγραμμα διατροφής που κάνεις δεν πρέπει να λειτουργεί αποθαρρυντικά και επειδή χρειάζεται βάθος χρόνου για να λειτουργήσει, δεν πρέπει όλες οι επιθυμίες σου να χαντακώνονται. Ένα πιτόγυρο όπως το έχουμε στο μυαλό μας στην Αθήνα, έχει περίπου 700 θερμίδες. Είναι ένα πλήρες γεύμα, αλλά όχι στο σημείο που μας έκανε να νιώθεις ενοχές.
Αν ωστόσο είσαι αθλητής ή επιθυμείς να δώσεις πόνο στη διατροφή σου για προσωπικούς λόγους, τώρα ξέρεις πώς μπορείς να το φτιάξεις εναλλακτικά χωρίς να έχεις τύψεις. Και για να σε προλάβουμε όχι δεν θα χαλάσει ο κόσμος αν πιείς μια μπίρα.