Όλα γύρω μας αλλάζουν ακόμη και αυτά που μέχρι σήμερα μπορεί να νομίζαμε πως δεν θα άλλαζαν ποτέ. Με τους καύσωνες να αυξάνονται όλο και περισσότερο, προκύπτουν και άλλα ως συνέπειες. Διανύουμε μία δύσκολη εποχή για την ανθρωπότητα, που τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά και που συμβαίνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις για τον πλανήτη. Και όπως φαίνεται και από πρόσφατη έρευνα η ανθρώπινη καρδιά δεν τα πάει καλά με τη ζέστη.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Applied Physiology αναφέρεται ότι: «Με την κλιματική αλλαγή, οι άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηρότητας και θνησιμότητας εξαιτίας προβλημάτων που μπορούν να σχετίζονται με τη ζέστη». Όπως αναφέρεται, η προοδευτική αύξηση της θερμοκρασίας συνδυαστικά με ένα ευρύ φάσμα περιβαλλοντικών συνθηκών μπορούν να έχουν επιπτώσεις στην υγεία. Στο Nature διαβάζουμε περισσότερες λεπτομέρειες για τη μελέτη, όπως ότι ακόμη και το αργό περπάτημα σε μια ημέρα με υγρασία που η θερμοκρασία είναι 34°C ή παραπάνω είναι αρκετό για να ασκήσει πίεση στην καρδιά.
Πώς θα την βγάλεις καθαρή στον καύσωνα χωρίς να έχεις air condition
Η ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας, Rachel Cottle, μία από τις συγγραφείς της εργασίας, είπε στο Nature ότι ο καρδιακός ρυθμός μπορεί να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να γνωρίζεις ποιες ζεστές μέρες είναι πιο επικίνδυνες . «Αν ξαφνικά παρατηρήσεις ότι ο καρδιακός σου ρυθμός αυξάνεται γρήγορα και προοδευτικά, τότε αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η θερμοκρασία του σώματός σου θα αρχίσει να αυξάνεται». Δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις πώς μια αύξηση στον καρδιακό σου ρυθμό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους κάποιος μπορεί να αλλάξει την καθημερινή του ρουτίνα για να αποφύγει την υπερβολική δραστηριότητα σε εξωτερικό χώρο. Ωστόσο, αυτή η νέα έρευνα δείχνει ότι ακόμη και ένα αργό περπάτημα μπορεί να κρύβει κινδύνους. Είναι κάτι ακόμη που προκύπτει, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.