Το τρέξιμοαποτελεί μία εξαιρετική μορφή άθλησης για κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως επιπέδου φυσικής κατάστασης. Βοηθά στη μείωση του σωματικού σου βάρους, ενισχύει το μυϊκό σου σύστημα ενώ παράλληλα τονώνει την ψυχολογία σου (όπως κάθε είδους σωματική άσκηση). Ωστόσο, πολλές φορές-και ιδίως οι πιο αρχάριοι του είδους-υποπίπτουμε σε ορισμένα λάθη που έχουν να κάνουν κυρίως με τις διαδικασίες που ακολουθούμε (ή δεν ακολουθούμε) πριν το τρέξιμό μας.
PHOTO GALLERY
Photo 1/3
Τα λάθη αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αισθημάτων δυσφορίας και αδυναμίας κατά τη διάρκεια του τρεξίματός μας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αυτά μπορούν να μας οδηγήσουν ακόμη και σε έναν ενδεχόμενο τραυματισμό. Στο συγκεκριμένο άρθρο αναφέρονται τα 5 πιο κοινά λάθη που συνηθίζουμε να κάνουμε πριν το τρέξιμο προκειμένου να μην τα επαναλάβεις ξανά. Πάμε λοιπόν να τα δούμε ένα-ένα.
Photo 2/3
Οι περισσότεροι από εμάς μάθαμε από μικρή ηλικία (κυρίως στο μάθημα της γυμναστικής) πως για να “ζεσταθούμε” πριν τη γυμναστική-τρέξιμό μας πρέπει να κάνουμε ορισμένες διατάσεις. Πολλοί μάλιστα θεωρούν την εν λόγω διαδικασία ως έναν απαράβατο κανόνα. Ωστόσο, σύγχρονες μελέτες στον χώρο της άθλησης έχουν δείξει πως μία τέτοια ρουτίνα λειτουργεί εναντίον του δρομέα. Όπως επισημαίνεται, οι στατικές διατάσεις φαίνεται να προκαλούν μεγαλύτερη κόπωση στον αθλούμενο, ενώ λειτουργούν αρνητικά ως προς την υιοθέτηση ενός φυσιολογικού τύπου βαδίσματος-τρεξίματος.
Photo 3/3
Επίσης, το στατικό “τέντωμα” των μυών που προκαλείται μέσω των διατάσεων επηρεάζει τα σήματα-εντολές μεταξύ μυ και εγκεφάλου, ενεργοποιώντας ορισμένα προστατευτικά αντανακλαστικά τα οποία εμποδίζουν τη διαδικασία της υπερέκτασής του μυ. Έτσι, οι μύες των ποδιών σου αδυνατούν να φτάσουν στη μέγιστη δυνατή διαστολή και συστολή τους, κάτι το οποίο μπορεί να επιφέρει πτώση της απόδοσής σου.
Το τρέξιμο είναι κάτι που σε κρατάει σε φόρμα αλλά όμως χρειάζεται στρατηγική όπως τα περισσότερα πράγματα. Υπάρχουν όμως λάθη που κάνεις μετά το τρέξιμο που πραγματικά δεν σου κάνουν καλό.
Είναι ίσως η καλύτερη μορφή άσκησης που θα μπορούσες να επιλέξεις, τόσο αν θέλεις να χάσεις βάρος, όσο και να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση και εν γένει την υγεία σου από τη κορυφή έως τα νύχια. Τα οφέλη που προσφέρει το τρέξιμο στο σώμα και το πνεύμα σου πολλά. Μπορείς να διαβάσεις εδώ κάποια απ' αυτά.
Ωστόσο, στο παρόν άρθρο δεν θα αναλωθούμε στο γιατί πρέπει να φορέσεις τα αθλητικά σου και να αρχίσεις να παίρνεις τους δρόμους, αλλά στα λάθη που ίσως κάνεις μετά την προπόνηση και σου στοιχίζουν ακριβά, σαμποτάροντας την προσπάθειά σου.
Δες εδώ τι δεν πρέπει να κάνεις στο τρέξιμο σου:
PHOTO GALLERY
Photo 1/4
Δεν έχει σημασία αν ίδρωσες πολύ ή λίγο. Σημασία έχει με το που ολοκληρώσεις τη γυμναστική να φορέσεις καθαρά και στεγνά ρούχα. Καλό θα ήταν να έχει προηγηθεί ένα ντους, αλλά και πάλι αυτό δεν είναι υποχρεωτικό σε περίπτωση που δεν προλαβαίνεις. Εκείνο που είναι αναγκαίο όμως είναι να βγάλεις από πάνω σου τα μουσκεμένα ρούχα, που αποτελούν εστία βακτηρίων και μπορούν να οδηγήσουν σε κρυολόγημα, ακόμα και τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες.
Photo 2/4
Είκοσι με τριάντα λεπτά μετά το τρέξιμο, φρόντισε να φας ένα σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και χαμηλή σε λιπαρά και υδατάνθρακες, ώστε να αναπληρώσει ο οργανισμός σου τη χαμένη ενέργεια. Καλές επιλογές είναι το σοκολατούχο γάλα, ένα σάντουϊτς με γαλοπούλα και ψωμί ολικής άλεσης, αμύγδαλα, φρούτα ή γιαούρτι.
Photo 3/4
Το ότι γυμνάστηκες δεν σημαίνει ότι την υπόλοιπη μέρα πρέπει να την περάσεις κακομαθαίνοντας τον εαυτό σου, δηλαδή αράζοντας με τις ώρες στον καναπέ ή παίρνοντας το ασανσέρ και όχι ανεβαίνοντας τις σκάλες ή πηγαίνοντας στο περίπτερο της γειτονιάς με το αυτοκίνητο και όχι με τα πόδια. Αυτό που αγνοείς είναι ότι αυτή η ελαφριά μορφή άσκησης λειτουργεί σαν αποθεραπεία για τους μύες σου.
Photo 4/4
Κοινώς, αντί να ξεκουραστείς και να χαλαρώσεις, χωρίς βεβαία να αποφύγεις τις παραπάνω δραστηριότητες που προαναφέραμε, εξωθείς το σώμα σου στα άκρα, κουράζοντας ακόμη περισσότερο τους μύες σου. Πώς; Αναλαμβάνοντας να κάνεις χειρωνακτικές εργασίες που απαιτούν σημαντική κατανάλωση ενέργειας, με αποτέλεσμα να στραγγίζεις τα ημερήσια αποθέματά σου και να εξουθενώνεσαι.