Κατα τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας στο Μιλάνο διεξήχθη μια έρευνα σε όσους έκαναν εισαγωγή σε κάποιο νοσοκομείο. Σε ό,τι αφορά τους άντρες που χρειάστηκαν εισαγωγή παρατηρήθηκε μια ισχυρή σύνδεση των επιπέδων τεστοστερόνης των νοσούντων με την πορεία της νόσου. Η χαμηλή τεστοστερόνη συνεπάγεται και μεγαλύτερη πιθανότητα εισαγωγής σε ΜΕΘ, μεγαλύτερη πιθανότητα ανάγκης διασωλήνωσης, μεγαλύτερο διάστημα παραμονής στο νοσοκομείο και τέλος μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν τον περασμένο μήνα στο πανευρωπαϊκό συνέδριο ουρολογίας. Για τις ανάγκες της έρευνας συμμετείχαν 286 άντρες νοσούντες από Covid-19 και 305 υγιείς άντρες που έδωσαν αίμα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Μιλάνου, San Raffaele, από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο του 2020.
Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα των ανδρικών ορμονών, μεταξύ αυτών και της τεστοστερόνης. Το όριο για να θεωρηθεί ότι κάποιος έχει χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης είναι 9,2 nmol/l και το 90% των ασθενών ήταν κάτω από αυτό το όριο. Οι υγιείς με χαμηλή τεστοστερόνη ήταν μόλις το 17% των συμμετεχόντων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νοσούντες είχαν πολύ χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, με μέσο όρο στα 2,5 nmol/l
Τα επίπεδα τεστοστερόνης επηρεάζουν και την πορεία της νόσου. Όσοι την αντιμετώπισαν με ήπια συμπτώματα είχαν κατά μέσο όρο 4 nmol/l, ενώ όσοι έχασαν τη ζωή τους οριακά 1 nmol/l.
Είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται μια σχέση της τεστοστερόνης με την πορεία μιας νόσου και τα δεδομένα δεν είναι ακόμα επαρκή για μια συνολική αποτίμηση του φαινομένου. Λόγω της έλλειψης δεδομένων από το παρελθόν δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα αν η Covid-19 ρίχνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης ή είναι μια κατάσταση που προϋπήρχε.
Με δεδομένο ότι οι μακροχρόνιες συνέπειες της Covid-19 θα συνεχίσουν να απασχολούν την ερευνητική κοινότητα, αναμένεται να συνεχιστεί η έρευνα, τόσο γύρω από την τεστοστερόνη, όσο και γύρω από άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία της νόσου.