«Καλό χειμώνα» θέλατε από τις 16 Αυγούστου; «53 Αυγούστου» θέλατε στις 23 Σεπτεμβρίου; Ανοιχτά κάμπριο και κοντομάνικα και «πού λέτε να πάμε για μπάνιο αυτό του Σαββατοκύριακο»; Μου προγραμματίζατε θερινό σινεμαδάκι την Παρασκευή και μπάρμπεκιου στον κήπο του Βαγγέλη την Κυριακή, σαν να είστε ο Τορέτο και οι φίλοι του στο «Fast & Furious»; Όταν ο Έλληνας κάνει σχέδια, ο Θεός γελάει – και στέλνει κάτι σαν μίνι – κυκλώνα για να γελάει από κει πάνω.
Έχει και όνομα το φαινόμενο του «μεσογειακού κυκλώνα» που μας ήρθε ή μας έρχεται παρέα με 9 μποφόρ: medicane, από το mediterrenean και το hurricane (καμία σχέση με γνωστό Άγγλο ποδοσφαιριστή με χαώδεις κροτάφους που διατείνεται πως είναι 25 ετών) ή αλλιώς «Ζορμπάς». Δυνατά, ελληνικά, αντρικά. Θα μας χορεύει με τα μποφόρ του, θα παίρνει κεραμίδια, θα ξηλώνει στέγες, θα ρίχνει δέντρα κι εμείς προφανώς θα βαράμε παλαμάκια και θα λέμε «γεια σου Ζορμπά λεβεντιά!». Οι μετεωρολόγοι λένε ότι οι ριπές ανέμου μπορεί να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 200 χιλιόμετρα, όσα περίπου πιάνει κάθε οδηγός που σέβεται τον εαυτό του στην Εθνική Οδό και για κάποιο λόγο όχι απλά τους πιστεύουμε, αλλά έχουμε ήδη αρχίσει να καρφώνουμε ξύλα πίσω από τα παράθυρα, διότι έτσι κάνουν στις ταινίες τύπου «Twister». Όχι ότι έχουν απόλυτη πετυχεσιά οι μετεωρολόγοι, αλλά για κάποιο λόγο, όταν μας προειδοποιούν για ακραία φαινόμενα, είτε είναι καύσωνας, είτε χαλάζια, είτε δυνατές βροχές και αέρηδες, κάπως χεζόμαστε πάνω μας.
Και για όλα αυτά κυρίες και κύριοι, για τους δυνατούς αέρηδες και τις βροχές και την πτώση της θερμοκρασίας περίπου 12 βαθμούς και το σκηνικό φθινοπωρο-χειμώνα που ζούμε, ευθύνεται ο «Ξενοφών». Διότι είμαστε μάγκες και πρωτοποριακοί και δεν δίνουμε γυναικεία ονόματα σε όλους τους τυφώνες και τους κυκλώνες και τα τσουνάμια, να τα λέμε «Κατρίνα» και «Μπάρμπαρα» ξερωγώ και «Μαργαρίτα», αλλά ονόματα στιβαρά. Σερνικά. «Ξενοφών» και «Ζορμπάς». Για να σκάσουν από τη ζήλεια οι ξένοι οι ξενέρωτοι και τα ονόματα που δίνουν, εκεί που κάθονται με τα κιάλια τους και τους υπολογιστές τους και τους δορυφόρους τους και κάνουν τους καμπόσους. Διότι έχει μεγαλύτερο κύρος; Το «Attention, “Barbara” is gonna hit East Coast» ή το «Μάγκες προσοχή, ο “Ξενοφών” φέρνει το “Ζορμπά”, οπότε κάντε τα κουμάντα σας, γιατί θα κουνηθούμε λίγο»; Δαγκωτό το δεύτερο, δεν το συζητάμε και κάπως έτσι θα έπρεπε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να προειδοποιεί τον κόσμο.
Τι κάνουμε ενόψει ακραίων καιρικών φαινομένων;
Το Ratpack έχει όλες τις σωστές τις συμβουλές:
Αδειάζουμε τα ράφια των σούπερ – μάρκετ από κωλόχαρτα. Όπως κάναμε και τότε με το Τσερνομπίλ. Διότι αν σε πάει τσιρλί – πιπί και δεν έχεις στοκ από κωλόχαρτα, πώς θα τα βγάλεις πέρα;
Παίρνουμε τεράστιο αριθμό από γάλατα εβαπορέ, να υπάρχουν, ακόμα κι αν έχουμε να πιούμε γάλα εβαπορέ 33 χρόνια.
Φροντίζουμε να έχουμε τρόφιμα σπίτι που να μπορούμε να μαγειρέψουμε γρήγορα και εύκολα, διότι είναι αμαρτία να κουβαλάμε τον ντελιβερά με 10 μποφόρ. Άσε που είναι πιο πιθανό να έρθει πετώντας με τέτοιο αέρα, σαν τη Μαίρη Πόπινς.
> Παίρνουμε μπισκότα, πατατάκια, καμιά κονσέρβα, ξηρούς καρπούς, γκοφρέτες, ποπ – κορν. Σας θυμίζω ότι το ρεύμα καμιά φορά κόβεται τον καλό καιρό…
> Φορτίζουμε κινητά και power – banks έγκαιρα. Δεν παίζουν με αυτά, είναι θέματα ζωής και θανάτου: να κοπεί το ρεύμα και να μην μπορούμε να ποστάρουμε στο facebook τη δραματική κατάσταση που ζούμε;
> Χτυπάμε την πόρτα της φοιτήτριας από κάτω, που πάντα ψάχναμε τρόπο να της πιάσουμε την κουβέντα αλλά ντρεπόμασταν να ζητήσουμε ζάχαρη, λέγοντας «ό,τι χρειαστείς, εγώ είμαι εδώ», ρουφώντας παράλληλα την κοιλιά και έχοντας φροντίσει να φοράμε κάτι καλύτερο από το «Ψησταριά ο Τέλης», που συνήθως φοράμε όταν είμαστε σπίτι.
> Ανεβάζουμε φωτογραφία στο ίνσταγκραμ την ώρα που λυσσομανάει ο άνεμος, με τόσα φίλτρα, που είμαστε σαν τον Τζορτζ Κλούνεϊ στην «Καταιγίδα», την ώρα που η τράτα του έχει καρφώσει πρώτη και ανεβαίνει την υδάτινη ανηφόρα. Θα φέρει likes και – ιδανικά – γκομενάκια που θα ενδιαφερθούν αν είμαστε καλά. «Θα είμαι καλά άμα σε δω» και κάπως έτσι ένα ερωτικό τσουνάμι θα ξεχυθεί στο διαδίκτυο.
> Φροντίζουμε όλες οι «επικίνδυνες» γλάστρες να μην είναι σε κάποιο σημείο του μπαλκονιού, που είναι πιθανό να απογειωθούν κι από Αμπελόκηπους να φτάσουν Σαλαμίνα. Ή στο αμάξι από κάτω. Ή στην απέναντι τζαμαρία.
> Αν έχουμε παρκάρει το αυτοκίνητο κάτω από κανένα δέντρο ή κανένα υπόστεγο ή καμιά κολόνα της ΔΕΗ, φροντίζουμε να μην είναι κάτω από δέντρα, υπόστεγα και κολόνες. Διότι μπορεί να γίνει viral το βίντεο «με το αυτοκίνητο που καταπλακώθηκε από το δέντρο/ υπόστεγο/ κολόνα», αλλά δεν θα έχει πλάκα που δεν θα έχουμε αυτοκίνητο την άλλη μέρα. Βέβαια, δεν υπάρχει ανησυχία: θα μας αποζημιώσει το κράτοΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ.