Assosiated Press Από τη μία η Ολυμπιάδα και από την άλλη ο πόλεμος

Την ώρα που όλα τα μάτια του κόσμου είναι στο Παρίσι, στην Μέση Ανατολή οι φρικαλεότητες εξελίσσονται χωρίς σταματημό.

Από τη μία όλα τα φώτα είναι πάνω στο Παρίσι και οι κρυφές ματιές στη Μέση Ανατολή. Ναι μεν ο πλανήτης είναι καθηλωμένος μπροστά στην τηλεόραση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα μετάλλια, τις διακρίσεις και για τον…Σηκουάνα, από την άλλη δε «μυρίζει μπαρούτι», καθώς η Μέση Ανατολή φλέγεται ξανά μετά τη δολοφονία του Χανίγια. Και ανάμεσα στα άλλα, αυτός που φαίνεται μετά τους Παλαιστινίους και το Ιράν να στεναχωρήθηκε περισσότερο από τη δολοφονία του επικεφαλής της Χαμάς ήταν ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ο σεξισμός στην Ολυμπιάδα έχει διαφορετικά μέτρα και σταθμά

Το χτύπημα είναι θέμα χρόνου;

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το Ιράν εξέδωσε NOTAM (ειδοποίηση πτητικών λειτουργιών) για το κέντρο, τα δυτικά και τα βορειοδυτικά της χώρας, συμβουλεύοντας τα αεροσκάφη να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους και το πρωί της Δευτέρας εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το Ιράν δεν θέλει να κλιμακώσει τις περιφερειακές εντάσεις αλλά πιστεύει ότι χρειάζεται να τιμωρήσει το Ισραήλ για να εμποδίσει περαιτέρω αποσταθεροποίηση. «Το Ιράν θέλει να εδραιώσει τη σταθερότητα στην περιοχή αλλά αυτό θα συμβεί μόνο με την τιμωρία του επιτιθέμενου και τα αντίμετρα κατά του τυχοδιωκτισμού των σιωνιστών» δήλωσε ο Νασέρ Καναανί.

 

 

Τα «προεόρτια»

Ήδη από την Κυριακή, ο Άντονι Μπλίνκεν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, είχε πει στους συμμάχους του στην G7 ότι μια επίθεση του Ιράν και της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από τη Δευτέρα.

Το διαδίκτυο αναρωτιέται γιατί στην Ελλάδα έχουμε υπαλλήλους στα βενζινάδικα

Οι ΗΠΑ έσπευσαν να αποστείλουν διπλωματική και στρατιωτική υποστήριξη για να βοηθήσουν στην υπεράσπιση του συμμάχου τους, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι έχει σε ετοιμότητα πλοία του Βασιλικού Ναυτικού και ελικόπτερα της RAF. Η Ιορδανία, από την πλευρά της, έστειλε τον κορυφαίο διπλωμάτη της σε ένα σπάνιο ταξίδι στο Ιράν την Κυριακή, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου κατευθύνθηκε στο Κάιρο για να αποκλιμακώσει την ένταση. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζονται για «κάθε ενδεχόμενο» στην ταραχώδη Μέση Ανατολή. «Ο στόχος είναι να περιορίσουμε την ένταση στην περιοχή, να αποτρέψουμε και να αμυνθούμε απέναντι σε αυτές τις επιθέσεις και να αποφύγουμε την περιφερειακή σύγκρουση, κάτι που αποτελεί κύριο στόχο μας από τις 7 Οκτωβρίου» δήλωσε ο Jon Finer στην εκπομπή “Face the Nation” του CBS.

Και όπως φαίνεται, κάθε λεπτό είναι κρίσιμο για τη σταθερότητα της περιοχής. 

 

 
 
Υπάρχει τέλος στη φρίκη της Μέσης Ανατολής; Κάποτε, η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων σήμαινε και την παύση πυρών και πολέμων σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό μάλλον ίσχυε σε μια άλλη, πιο εξευγενισμένη εποχή. 
 


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved