Πώς οι πυρκαγιές στους υγροτόπους της Βραζιλίας επηρεάζουν τη ζωή μας

Οι φωτιές στον μεγαλύτερο υγροτόπο της Βραζιλίας αυξήθηκαν κατά 935% φέτος, συγκριτικά με το 2023.

Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις πυρκαγιές στον Παντανάλ της Βραζιλίας, τον μεγαλύτερο τροπικό υγρότοπο στον κόσμο με τζάγκουαρ, γιγάντιους μυρμηγκοφάγους και γιγάντιες ενυδρίδες ποταμών.

Οι ειδικοί για το κλίμα λένε ότι η φετινή περίοδος των πυρκαγιών ξεκίνησε νωρίτερα και είναι πιο έντονη από τα προηγούμενα χρόνια. Οι πυροσβέστες δήλωσαν ότι οι προσπάθειές τους για να σβήσουν τις φλόγες δυσκολεύονται από τους ισχυρούς ανέμους το Σαββατοκύριακο. Η περιοχή έχει επίσης λιγότερες βροχές σε σχέση με άλλα χρόνια, γεγονός που διευκόλυνε την εξάπλωση των πυρκαγιών.

Οι 7 χώρες του πλανήτη με τον πιο καθαρό αέρα

Ο αριθμός των πυρκαγιών από την αρχή του έτους έως τις 9 Ιουνίου ήταν 935% υψηλότερος από ότι την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικής Έρευνας της Βραζιλίας (INPE). Η άνοδος είναι ιδιαίτερα ανησυχητική καθώς η υψηλή περίοδος για τις πυρκαγιές  που ξεκίνησαν πριν από τον Ιούλιο. Οι αρχές της πολιτείας Mato Grosso do Sul κήρυξαν περιβαλλοντική κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον Απρίλιο, λέγοντας ότι τα χαμηλά επίπεδα βροχοπτώσεων δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για τις πυρκαγιές.

Ο αριθμός των πυρκαγιών μέχρι στιγμής το 2024 είναι ο υψηλότερος από το 2020, το οποίο ήταν το χειρότερο έτος που έχει καταγραφεί από άποψη πυρκαγιών στο Παντανάλ. Εκείνη τη χρονιά, περίπου το 30% τουΠαντανάλ «χάθηκε» από τη φωτιά. Η διαφορά στον αριθμό των εστιών πυρκαγιάς μέχρι στιγμής φέτος σε σύγκριση με πέρυσι είναι ήδη συγκλονιστική.

 

 

Μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 9ης Ιουνίου 2023, είχαν αναφερθεί 127 πυρκαγιές, ωστόσο την ίδια περίοδο φέτος, ο αριθμός αυτός ήταν 1.315. Ο Vinicius Silgueiro από την τοπική ΜΚΟ Instituto Centro da Vida είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι «αυτό που είναι πιο ανησυχητικό είναι ότι ακόμη και την εποχή των βροχών, είχαμε αυτή την αύξηση των πυρκαγιών».

Ο καπνός της δασικής πυρκαγιάς καταστρέφει την ψυχική μας υγεία

Ο Silgueiro προειδοποίησε ότι η κατάσταση πιθανότατα θα επιδεινωθεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Την περασμένη εβδομάδα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με τις κυβερνήσεις των πολιτειών του Mato Grosso do Sul  καθώς και με αυτές στην περιοχή του Αμαζονίου για την καταπολέμηση των πυρκαγιών. 

Ακραία καιρικά φαινόμενα, πυρκαγιές, βροχοπτώσεις που είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, της υπερθέρμανσης του πλανήτη,  έχουν γίνει πια μέρος της εποχής μας. Οι προσπάθειες για έναν καλύτερο πλανήτη φαίνεται πως έχουν πολλή δουλειά μπροστά τους, ελπίζοντας όλοι ότι δεν είναι πια πολύ αργά.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved