Big Brother: Αξίζει να του δώσουμε μία ευκαιρία πριν το κράξουμε;

Ένα από τα πιο εμβληματικά (και αμφιλεγόμενα) reality shows στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης επιστρέφει, προκαλώντας την ίδια ερώτηση: Να το δει κανείς ή να μην το δει;

Δεν ξέρω αν σου έλειψε ή όχι, αλλά δε θα σε ρωτήσει κιόλας. Το Big Brother επιστρέφει στις τηλεοπτικές οθόνες και μπορεί να ζήσει και χωρίς τη δική μας συγκατάθεση. Ο Πέτρος Λαγούτης θα βρίσκεται στην παρουσίαση κι αυτό, από μόνο του, είναι ένας λόγος ώστε να το παρακολουθήσεις. Ωστόσο, το στοίχημα για το κανάλι και την παραγωγή, είναι να μην είναι ο μοναδικός για να στηθείς στην οθόνη να παρακολουθήσεις ένα concept που έχει συζητηθεί όσα λίγα στην ελληνική -και όχι μόνο- τηλεοπτική ζωή.

Τι φέρνει μαζί του το Big Brother; Το κλασικό μείγμα από κάμερες παντού, κλειστοφοβία, κοινωνικά πειράματα και reality δράμα. Αλλά, είκοσι πέντε χρόνια μετά το ντεμπούτο του, τότε που η Ελλάδα άλλαξε χρόνο με Τσάκα και Πρόδρομο, και σε έναν κόσμο όπου όλα έχουν γίνει reality μέσω TikTok, Instagram Stories και live streams, το μεγάλο ερώτημα παραμένει: Υπάρχει λόγος να το δούμε ακόμα;

 

 

Η εποχή του "βλέπω και κρίνω" έχει αλλάξει

Το 2001, όταν έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην Ελλάδα, το Big Brother φάνταζε επαναστατικό. Μας έβαζε στα άδυτα της ανθρώπινης συμβίωσης, με το κοινό να παρακολουθεί σαν ηδονοβλεπτικό κοινωνικό πείραμα. Σήμερα, όμως, το reality έχει αλλάξει πλατφόρμα – δεν είναι πια η τηλεόραση, αλλά οι ίδιοι οι χρήστες του διαδικτύου. Δεν ξέρω αν το έχεις καταλάβει αλλά έχουμε γίνει οι ίδιοι το προϊόν. Έχουμε γίνει οι νέοι Τσάκες και χωρίς το ίδιο έπαθλο. Το TikTok γεμίζει καθημερινά με "reality" στιγμές, από αληθινά ζευγάρια που τσακώνονται μέχρι φοιτητές που μοιράζονται τη ζωή στη φοιτητική εστία. Και το κάνουν με περισσότερη αμεσότητα και –συχνά– περισσότερο χιούμορ.

Θα σταματήσει, κάποτε, αυτός ο αέναος κύκλος του κακού με τα ριάλιτι;

Τι έχει να πει στη νέα γενιά το Big Brother;

Εκεί θα κριθεί το μεγάλο στοίχημα. Τα new age reality, όπως το Circle του Netflix, παίζουν με τη γλώσσα της νέας εποχής. Αγκαλιάζουν την τεχνολογία και τις ανάγκες της Gen Z. Η Gen Z, η γενιά που πια κινεί το τηλεοπτικό και social media ενδιαφέρον, έχει διαφορετικές απαιτήσεις. Δεν θέλει απλώς να "κατασκοπεύσει" – θέλει να συμμετάσχει, να σχολιάσει, να κάνει remix και meme. Θέλει αυθεντικότητα, ευαισθησία στα κοινωνικά ζητήματα και φυσικά, ταχύτητα. Το Big Brother, ακόμα και αν προσαρμοστεί αισθητικά, μοιάζει δομικά ξεπερασμένο. Οι μονόλογοι στο confessional room δεν έχουν τη δυναμική ενός video 15 δευτερολέπτων στο TikTok.

 

 

Μόνο ένας δρόμος υπάρχει. Να τολμήσει να κάνει μια πραγματική στροφή. Να ξεφύγει από το φτηνό δράμα, τις στημένες ίντριγκες και την υπερέκθεση του σώματος και στραφεί σε ουσιαστικές θεματικές. Τι συμβαίνει όταν άγνωστοι διαφορετικής κουλτούρας και ιδεολογίας συγκατοικούν; Πόσο εύκολο είναι να ζεις χωρίς privacy; Τι λένε τα interactions για την κοινωνία του σήμερα; Υπάρχει περιθώριο να γίνει όντως κοινωνικό πείραμα και όχι απλώς trash TV;

Αυτοί είναι οι πιο εμβληματικοί παίχτες ελληνικών ριάλιτι

Η επιστροφή του Big Brother είναι ένα ακόμα επεισόδιο στη μεγάλη κουβέντα των media για το τι θεωρείται ψυχαγωγία το 2025. Πλέον, τα shows πρέπει να είναι είτε πολύ αυθεντικά, είτε πολύ meta, είτε πολύ έξυπνα στο social media integration. Το κοινό απαιτεί είτε καθρέφτη της εποχής του, είτε οξύ σχολιασμό της. Αν το Big Brother δεν γίνει τίποτα από τα δύο, ίσως το μόνο που έχει να μας δώσει είναι... ένα ακόμα background noise. 

Όπως και να ‘χει, αξίζει να του δώσουμε μία και τελευταία ευκαιρία. Αν μας παρουσιάσει ένα format-δεινόσαυρο, τότε μας δίνει εκείνο μία ευκαιρία ώστε να το κράξουμε. Και θα έχουμε χίλια δίκια για να το πράξουμε.



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved