Η 30ή ημέρα του Αυγούστου ήταν ανέκαθεν μια ημέρα περίεργη για διαφορετικούς λόγους. Αφενός διότι καταλαβαίνεις ότι σύντομα ξεκινάει ο Σεπτέμβριος -τα κεφάλια μέσα- αφετέρου γιατί είναι του Αγίου Αλεξάνδρου και δεν ξέρεις σε ποιον να πρωτοευχηθείς. Μετά τους Γιώργους και Γιάννηδες, το όνομα Αλέξανδρος είναι το επόμενο σε συχνότητα στην Ελλάδα, κάτι που σου δίνει μεγάλη γκάμα ευχών ακόμα και λόγους να μιλήσεις με κάποιον μέσω μηνύματος. Ταυτόχρονα όμως έχεις και μεγάλο περιθώριο «αστοχίας».
Τι εννοεί ο ποιητής;
«Χρόνια πολλά Αλεξ μου να χαίρεσαι το όνομά σου» είναι η συνηθισμένη και γεμάτη χαρά ευχή που έχεις ετοιμάσει στον «Άλεξ» του γραφείου ή την Άλεξ αντίστοιχα στην οποία θες να πιάσεις και κουβέντα. Εκεί όμως έρχεται η προσγείωση.
«Δεν γιορτάζω σήμερα, αλλά του Αγίου Αλεξίου -σ.σ. 17 Μαρτίου-» είναι μια απλή, συνηθισμένη απάντηση-γείωση, λες και αστόχησες σε πέναλτι στις καθυστερήσεις. Τον/την φωνάζουν Άλεξ αλλά το όνομά του/της είναι Αλέξης/ία. Πού να το ξέρεις, το γράφει πουθενά;
Βέβαια υπάρχουν και πιο εχθρικές απαντήσεις, όπως εκείνη η κοπέλα η Άλεξ με την οποία βγαίναμε για ένα φεγγάρι. Τότε που με κοίταξε λες και της είχα κλεψει λεφτ ή της είπα ότι είναι παχουλή και καραφλή. Μια ματιά γεμάτη απαξίωση:
«Τι χρόνια πολλά παιδί μου; Αλεξία με λένε, δεν γιορτάζω σήμερα!».
Σημείωση, την ήξερα 3 μέρες και μου είχε συστηθεί ως Άλεξ. Να μυρίσω τα νύχια μου; Αλεξία σε λένε και σε φωνάζουν Άλεξ, δεν σου είπα χρόνια πολλά του Αγίου Γεωργίου ή ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο. Ακόμα και στο Instagram Alex το έχει.
Για να μην μπερδεύεστε:
Στο Ratpack έχουμε τον Κώστα Χρήστου που του λένε χρόνια πολλά τα Χριστούγεννα.
Είναι βέβαιο ότι ο Δημήτρης Αλεξάνδρου σήμερα έχει λάβει αρκετά χρόνια πολλά για την ονομαστική του εορτή -παρότι είναι στις 26 Οκτωβρίου- αλλά όχι τόσα όσο κάποιος Αλέξιος ή Αλεξία. Μην μας αποπαίρνετε όλοι εσείς που σας μπερδεύουμε, είναι ένα φυσιολογικό λάθος.
Στην τελική εσείς φταίτε. Χρόνια σας πολλά και πάλι.